Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Tallózó

1992

Hírek a vívópástokról

A „Tóth Antal kardvívó emlékverseny”-en húszan indultak, köztük volt Dieter Gross is Kemptenből. Az első helyezést dr. Gasztonyi Károly szerezte meg hét győzelemmel, míg a második helyen hármas holtverseny alakult ki Bauer Ferenc, Kosztka László és Nagy Tamás között. Nagykanizsán rendezték meg a körzeti felnőtt egyéni vívóbajnokságot. Kardvívásban négy soproni jutott a leg­­jobb tizenkettő közé, közülük Horváth A. ötödik, Bolodár Zoltán pedig hatodik lett.

(Soproni Hírlap)

Koch Éva ezüstérme

Mivel Magyarországon nincs alpesi sízésre alkalmas hó, a szö­­vetség az ausztriai Ram­­sau­­ban (Dachstein Gebiet) ren­­dez­­te meg az idei alpesi sí országos bajnokságot. A hölgyek óriás műlesikló versenyében (két futamot bonyolítottak le) a győztes Rácz Ofélia (a Kékesi Sas versenyzője) mögött a SMAFC üdvöskéje, Koch Éva végzett a második helyen. Koch Éva az ifjúsági bajnokságon óriás műlesiklásban a harmadik, műlesiklásban második és alpesi összetettben is második lett. Koch Péter az ifi fiúk óriás műlesiklásában harmadik lett. A SMAFC ifi fiú csapata az ötödik helyen fejezte be a versenyt. (Soproni Hírlap)

1967

Esernyő és babajavító  részlegünk megnyitott 

A szakmába vágó mindennemű ernyőjavítási munkát (áthúzást, fogantyúcserét, síncserét, stb.) vállalunk. Játékbabák felújítását, javítását (hajazás, láb-, kar-, szemcsere, stb.) ga­­ran­­ciával vidékre is vállaljuk. ERNYŐ ÉS BABAJAVÍTÓ SZOLGÁLAT, Sopron, Lenin körút 27.

(hirdetés a Kisalföldben)

Szép soproni vívósiker

Vasárnap Sopronban rendezték meg az országos III. osztályú női és férfi tőrvívóversenyt. Megyénket a Győri ETO, a SMAFC és az SVSE tőrvívói képviselték. A férfi tőrözők versenyét, 32 induló közül, a Soproni VSE kiváló ví­­vó­­ja, Holl Imre nyerte meg nyolc győzelemmel, míg a második helyen Erős Péter (SMAFC) végzett hat győzelemmel, a bronzérmet pedig Horváth Zoltán (SMAFC) nyakába akasztották, aki négy győzelmet szerzett.

(Kisalföld)

1917

Búcsúznak a színészek

Holnap utoljára gyújtják föl a lámpákat a magyar színházban, kiköltözködik ugyanis belőle a magyar múzsa, hogy helyet adjon a németnek. Nem hosszú időre, csak egy-két hétre, ugyanis csak vendégül látjuk a németeket, úgy, mint ahogy ők láttak vendégül bennünket Bécsben, mint ahogy szívesen lát­­ják őket Budapesten is. A mieink útra kelnek, sok forró estének sok színes emlékét őrizve meg szívükben, hogy másutt hirdessék a gyönyörű magyar szót, hogy másutt terjesszék a kultúrát. Az Isten vezérelje őket és siessenek mielőbb vissza Sopronba, ahol immár otthonra lelt a magyar színészet. Szeretettel várjuk őket HAZA!

(Soproni Napló)

Matulay ezüstje

Matulay József paprikakereskedő, aki azóta már néhaivá vált, mert szívbaja megölte, tudvalevőleg nagy mohósággal gyűjtötte az ezüstöt, a koronákat, két- és ötkoronásokat és azokat raktáraiban elásta. Az így elásott és feltárt ezüstből 1280 korona értékűt a mai napig a rendőrség őrzött. Ma beszállította az árvapénztárba Matulay gyermekei számára. (Soproni Napló)


Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...