Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Tallózó

1992

Egy lépéssel a befejezés előtt 

Befejezéséhez közeledik a soproni kórház udvarán a Szent Erzsébet-kápolna építése. Az ed­­­­dig összegyűjtött pénz elegendő volt az építési munkálatok elvégzéséhez, azonban az árváltozások miatt további félmillió forintra lenne szükség a kápolna belsejének díszítéséhez, valamint környezetének hozzáillő rendbehozatalához. Dr. Bárány András, a kuratórium megbízottja és a kápolna tervezője kéri azokat, akik bármilyen összeggel támogatni tudják a kápolna továbbépítését, azok adományaikat a Szent Erzsébet-kápolna Alapítvány számlájára utalják át.

(Soproni Hírlap)

Tájfutók bajnoksága

Balassagyarmat közelében rendezték meg a tájfutók országos hosszú távú egyéni bajnokságát. A versenyen nagy soproni siker született: az F21 E kategóriában a SMAFC versenyzője, Horváth Pál állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A soproni fiatalember a 34 ellenőrzőponttal nehezített, 24,3 kilométeres távon esélyt sem adott ellenfeleinek, győzelme rendkívül imponáló volt. A szenior hölgyek versenyét Cser Borbála (SMAFC) nyerte, két lánya, Sker­­letz Noémi és Skerletz Imola egyaránt hatodik lett az N19 E, illetve az N21 E kategóriában.

(Soproni Hírlap)

1967

Fejtanulmányok a Festőteremben 

Figyelemre méltó tárlat nyílt meg Sopronban, a Festőteremben. A Pataki István KISZ Ifjúsági Ház képzőművészeti körének tagjai főleg fejtanulmányokat mutatnak be. Rázó József körvezető véleménye: ha fejet, arcot tud rajzolni az ember, akkor a nehezén már túl van. Martonos Ágnes nemcsak szorgalmas, de tehetséges is. Apostol Éva arcképtanulmánya remekül sikerült. Stöckert László „Öreg férfi” című első fejrajza kitűnik a töb­­bi közül. A Soproni Képzőművészeti Kör legtehetségesebb tagja Hoffer Erzsébet. Kompozíciónak elnevezett képei gondolkodásra késztetnek: tele fantáziával, egyéni mondanivalóval fejezi ki gondolatait. Sorok Mária kitűnően sikerült férfifej tanulmánya, továbbá Németh Gyöngyi, Tompos Csilla, Kovács Péter, Gombás Pál, Horváth Barnabás képei tetszettek. Hárs István kedves virágcsendélete vidám színeivel és Gosztonyi Ferenc absztrakt próbálkozásai sokrétűségükkel hívták fel figyelmünket. A kör vezetője, Mendéné a tanítás első eredményeit is bemutattatja növendékeivel: a bonctani tanulmányok segítségével ismerkednek az emberi testtel.

(Kisalföld)

1917

Széchenyi Vanda  grófnő halála 

Széchenyi Ödön gróf, pasa, török táborszernagy lánya rövid szenvedés után egy hónappal követte férjét, Dadjána perzsa tábornokot a halálba. A pasa a perzsa nagykövetség útján értesült a szomorú hírről, mely előkelő rokonságot borított gyászba, s mélyen megrendítette a táborszernagyot.

(Soproni Napló)

Hősi halál

Két hónappal ezelőtt Scha­­chin­­ger Ágostot, a Trinkl és Fried­­rich cég téglamesterét el­­len­­séges golyó érte a román fronton és hősi halált halt. Ma a besz­­tercebányai 16. sz. honvédgyalogezred lelkészi hivatalából írás érkezett, mely ar­­ról szól, hogy a hősi halált halt Schachinger téglamester Ágost nevű fia, az önkéntes szakaszvezető fia is elesett a harc­­té­ren. Pillanatig megdöbbenve állunk meg a hősi halálról szóló, szinte sablonossá váló hírrovat előtt. A háború sötét árnyként ereszkedik kedélyünk­­re és újból tanúi lehetünk egy család teljes tragédiájának.

(Soproni Napló)


Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...