Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1993
Vezetőváltás a GYSEV-en
Dr. Berényi János, a GYSEV elnök-vezérigazgatója a Hotel Sopronban tájékoztatta a sajtó képviselőit a soproni vasútigazgatóságon végrehajtott személyi változásokról. Mint ismeretes, a vasút, így a GYSEV is jelentős változások előtt áll, kezdte tájékoztatóját dr. Berényi János. A személyszállítás mellett egyre fontosabb lesz a „kereskedővasút” feltételeinek nemzetközi szintű megteremtése. Mint ismeretes, eddig is ilyen irányba fejlesztettük vasúttársaságunk infrastruktúráját. A változások tették szükségessé, hogy dr. Józan Tibor, az eddigi kereskedelmi főosztályvezető lássa el a vasútigazgatói teendőket. Megyik Ferenc, a korábbi igazgató üzemigazgatóként folytatja munkáját a részvénytársaságnál. (Kisalföld)

1968

Hirdetés
Két fiatal, kövér disznó eladó. Érdeklődés: Sopron, Jégverem utca 2., Pozsgai (Kisalföld)

Az Autóklub is készül az ünnepi hetekre
Az Autóklub soproni irodája is (Sopron, Ógabona tér 6.) felkészülten várja az autósidényt. Az információs szolgálatnak az ország minden részéből, sőt nem egy esetben még külföldről is érkező túraprogram kérdésekre kell választ adnia, javaslatokat tennie. Egyebek mellett az iroda munkatársai készítik elő a Soproni Ünnepi Hetek autós vendégeinek fogadását is. (Autó-Motor)

Gyógyszálló épül Sopronban
E hét szombatján az ország legszebb műemlékvárosának vezetői tájékoztatták az újságírókat a fejlesztési elképzelésekről és a nyári programról. A soproni kulturális és építészeti kincsek megőrzésére, felújítására egy tavalyi kormányhatározat alapján részletes programot készítettek. A belváros rekonstrukciója hosszú időt vesz igénybe, előreláthatólag 1972-ben fejeződik be. A város gyógyüdülőhelyéül a Lövéreket jelölték ki, ahol egy 400–500 személyes gyógyszálló épül, elsősorban szakszervezeti erőforrásból. Az európai hírű szívszanatórium bővítése is programban szerepel. Június 28-án felhangzik a hagyományos kürtszignál, jelezve a július 15-ig tartó ünnepi hetek kezdetét. Sopron 17 jelentős zenei esemény színhelye lesz ebben az időszakban. Az ünnepi eseménysorozatra százezer hazai és külföldi turistát várnak, és ennek megfelelően készülnek fel a vendéglátók. (Népszava)

1918

Tífusz Brennbergben
A brennbergi bánya munkásai között veszedelmesen induló tífuszjárvány ütött ki. Néhány hét óta sporadikus betegedések fordultak elő, de az utóbbi napokban oly mértékben lépett fel, hogy komoly aggodalomra ad okot. Eddig kilenc betegedésről történt hivatalos jelentés, de nem lehetetlen, hogy a titkolódzó bányásznép körében több rejtett betegedés is előfordult. Haláleset eddig csak egy volt. Egy hatgyermekes anyát ragadott el a tífusz. Steiner Miksa dr. bányaorvos a baj terjedéséről jelentést tett a városnak, ahonnét intézkedés történt, hogy a helyszínen tartandó pontos vizsgálat alapján megállapítsák a védekezés módjait. Nem lehetetlen, hogy inficiált víz okozza a bajt. A betegség nem terjedt ki az egész telepre. Schönberger Gusztáv dr. főorvos személyesen is meggyőződik a helyszínen, hogy a védekezés módjait megállapítsa, és egyúttal intézkedjék, hogy a széthurcolásnak eleje vétessék. (Soproni Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...