Válogatás a korabeli soproni sajtóból

Tallózó.

1993Sztrájkba léptek a szemetesekA vasutassztrájktól kaptak ihletet a soproni kukások. Követeléseiket az illetékesek rohamvágtában teljesítették, bár az is igaz, hogy bérüket nettó 3000 helyett bruttó 3000-rel emelték meg. A rövid vihar elült, ám a múlt héten ugyancsak forró hangulat uralkodott a Soproni Köztisztasági Vállalat székhelyén. Még az elmúlt év utolsó napjaiban volt az első tárgyalás a vállalat vezetősége, a szakszervezeti bizalmi titkár és a kukarakodók két képviselőjének, Pfeiffer Jánosnak és Horváth Józsefnek a részvételével. A vállalat vezetősége végül is a maximálisan elfogadható 28%-os béremelést ajánlotta fel, ami a korábbi 12.012 forintos munkabért 15.375 forintra változtatta. Ezzel együtt visszamenőleg is 7000 forintot kap minden kukarakodó.(Nyugati Hírlap)

1968Lángoló kamraKigyulladt a napokban Sop­ron­bánfalván, az Avar utca 2. szám alatt Geiger Kálmán házának udvarán a kamra. A tüzet feltehetőleg eldobott cigarettavég okozta. A lángok elégettek egy női kerékpárt, ötven liter gázolajat, szerszámokat és a kamra tetőszerkezetét. A tüzet és a kárt főként az okozta, hogy szabálytalanul fa- és fémedényben tárolták a gázolajat.  (Kisalföld)

Zászlót avattak a soproni eszperantisták

A soproni „Pacemo” eszperantó csoport a Pedagógus Művelődési Központban ünnepséget rendezett. Ez alkalommal adták át a csoport tagjainak a Soproni Ruhagyár „Május 1.” szocialista brigádja által felajánlott zászlót. Az ünnepségen megemlékeztek az eszperantó nyelv alapítójáról, Zamenhofról. Az ünnepségen szerepeltek a hegykői és a soproni általános iskolák eszperantó tanfolyamainak hallgatói és az Óvónőképző Intézet eszperantistái is. (Kisalföld)

1918Katonák karácsonyaA Bánfalvi út melletti barakk-kórházban 800 sebesült és beteg katona részére a császári és királyi tartalék kórházparancsnokság a szentestén hangversennyel egybekötött karácsonyi ünnepélyt rendezett. Az első szám az Ave Maria volt, melyet Kraffl Elsa úrnő énekelt, orgonán kísérte Winkler Mihály tábori lelkész. Ezt követte Linzbauer Ilona úrleány zongora előadása, majd Pekovics Tincsi úrleány magyar dalokat énekelt, zongorán kísérte Hübner Ignácné úrnő. Befejezésül cigányzene szólt, Nyári József híres cigányprímás vezetésével. A záróbeszédet dr. Hartl Albert orvos tartotta. A szép karácsonyfa Benkő Géza ajándéka volt. (Soproni Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Teljes verzió