Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1992
Véres jelenet  a Bécsi-dombon
A hétvégén véres jelenet zajlott le a Bécsi-dombon. Nagy Zoltán határőrt a járőrszolgálat teljesítése közben megtámadta egy német juhászkutya. A határőr azt hitte, hogy a kutya a közelben játszó gyerekeké, ezért odaszólt, hogy hívják el az állatot. A gyerekek azonban azt mondták, hogy a kutya nem hozzájuk tartozik. Mivel a katona nem mozdul, a mérges jószág nem bántotta őt tovább, annál inkább a gyerekek egyikét, a nyolcéves Honti Istvánt: ráugrott, harapdálni kezdte, majd amikor a kisfiú elesett, akkor lábánál fogva vonszolta a gyereket a földön. A járőr felismerte a helyzetet, hogy a kisfiú életveszélybe került, magára terelte a ku­­tya figyelmét, és amikor az feléje rohant, két lövéssel leterítette a vicsorgó, támadó „fenevadat”. A kisfiú édesapja, mivel nem tudta senki, hogy kié a ku­­tya, a Magyar Televíziótól kért segítséget. Nem sokkal azután, hogy a TV-ben Kudlik Júlia bemondta a felhívást, jelentkezett a kutya gazdája, Lang János. Kiderült, hogy a másfél éves ebet szabadon engedték és hogy nem volt veszettség ellen beoltva. A kisfiút még aznap ellátták a kórházban, de hogy a továbbiakban szükség lesz-e orvosi ellátásra, az csak a kutya boncolása után derül ki. A bátor határőr hét nap szabadságot kapott jutalmul lélekjelenlétéért. (Soproni Hírlap)


A Soproni Erdélyi Kör felhívása
A Soproni Erdélyi Kör kéri a Ro­­mániából áttelepült szülőket, hogy október 25-ig dr. Úry Elődnél, Sopron, Várkerület 67. szám alatt tizennégy éven alu­­li gyermekük nevét, lakcímét és testmagasságát le­­ad­ni szíveskedjenek karácsonyi ajándékozás céljából. (Soproni Hírlap)


1967
Ünnepség a vendéglátóknál
A Soproni Szálloda és Ven­­dég­­látó Vállalat pártszervezete csütörtök délután rendezte meg ünnepi pártnapját a nagy Októberi Szocialista Forradalom 50 éves évfordulója alkalmából. Az Ady Endre Művelődési Házban a DIVSZ induló hangjaival kezdődött az ünnepség, amikor behozták a Komarov KISZ szervezet zászlaját. Baán Jenő, a városi pártbizottság munkatársa mondott ünnepi beszédet, majd Gyolcs István, a vállalat igazgatója a „Ki­­váló dolgozó” jelvényt adta át a munkában élen járó öt pártmunkásnak: Bakó József párttitkárnak, Ma­­ko­vnyik Lász­­ló szb. titkárnak, Schwenk Lajosnak, Vödrös Henriknek és Szabó Alajosnak. Hat további pártmunkás pénzjutalomban részesült. Az ünnepség az Internacionálé hangjaival ért véget. (Kisalföld)


1917
Petróleumot kapnak az iparosok
Az Ipartestület közli tagjaival, hogy azok, akik petróleummal világítanak, pénteken és szombaton a hivatalos órák alatt saját érdekükben jelentkezzenek, hogy szükségletüket, a mesterekét és a többi ipartestületi tagokét is előjegyzésbe ve­­hessék. Azok, akiknél a villany be van vezetve, nem kapnak petróleumot. (Soproni Napló)


Viszketegség, sömör, rüh?
Leggyorsabban elmulasztja a dr. Flesch-féle eredeti barna zsír! Nincs szaga, nem piszkít! Kapható a helybéli gyógyszertárakban, vagy direkt a ké­­szítőnél rendelhető. A pró­ba­tégely ára 1,60 korona, a csa­­ládi tégely csak 9 korona. (hirdetés a Soproni Naplóban)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...