Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1992

Világbajnokság a Fertőn!

Holnap délelőtt a Fő téren, amikor ünnepélyesen megnyitják a rádió-távirányítású vitorlás hajómodellek világbajnokságát, egyidejűleg akarva-akaratlanul megkoronáznak egy több évtizedes sportolói–sportvezetői pályafutást. A korona a 70. életévébe lépett Sosztarich András fejére kerül, aki a Magyar Modellező Szövetség megbízásából a Sop­­roni Modellező Egyesület mindeneseként világbajnokságot rendezhet Sopronban, pontosabban az életében mindig is meghatározó szerepet játszó Fertő ta­­von. Bár a Naviga, a Ha­­jó­modellépítők és Hajómodellező Sportolók Világszövetsége rendezésében szeptember 5-ig tartó világbajnokságon, melyen 13 ország 120 sportolója vesz részt, az előkészítés, majd pedig a le­­bonyolítás munkájában sokan vesznek részt, mégis a pálmát, legalábbis véleményünk szerint Sosztarich András viszi el. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy nélküle nem lett volna világbajnokság! Külön öröme az örökifjú sportembernek, hogy fia, Tamás a magyar válogatott front­em­berének tekinthető, aki feltehetőleg hazai pályán is bizonyítja majd képességeit. A vi­­lág­bajnokságot három hajóosztályban rendezik meg, junior és szenior versenyzők részére.

(Soproni Hírlap)

1967

Őszi tárlatra készülnek a képzőművészek

A soproni képzőművészek, mint minden évben, idén is október elején rendezik meg hagyományos őszi tárlatukat. A múlt év­­ben szépen szerepeltek a soproni képzőművészek. Többen külföldön is kiállítottak, mások alkotásait pedig hazai tárlatokon mutatták be. Jelenleg a sop­­roni képzőművészek közül kilencen tagjai a Képzőművészeti Alapnak. Legutóbb Renner Kálmánt vették fel tagnak, aki jelenleg Párizsban szerepel plakettjeivel. A soproni képzőművészek július elején jól sikerült tanulmányúton vettek részt: megtekintették Prága múzeumait, képtárait és kiállításait. Az elmúlt évben hat kiállítás volt a soproni Festőteremben. A soproni képzőművészek együttes kiállítását 2740 személy, a rajz szakkörét 1773, a Giczy János és Egyed Emma tárlatot 4320, a képeslap-kiállítást 2210, az Ünnepi Hetek alatt megrendezett 70 éves emlékkiállítást pedig több mint 3000 személy tekintette meg. (Kisalföld)

1917

Zarándokhelyek lesznek a csataterek

A csatatereket, amelyeken most rémséges és véres ütközetek folynak, a hadvezetőség a há­­ború után zarándokhelyekké akarja nyilvánítani. A Honvédelmi Minisztérium a na­­pokban jeles magyar földrajztudósokhoz és geológusokhoz fölszólítást intézett, hogy tegyék tanulmány tárgyává a terepeket, és még a há­­ború befejezése előtt készüljenek el terveikkel emlékek emelésére, a he­­lyek megjelölésére és odavezető utak megépítésére vonatkozólag. A Hon­­védelmi Minisztériummal egyidejűleg a bécsi Hadügyminisztérium is megtette ugyanilyen irányú intézkedéseit. Az elő­­készítő munkálatokat 1918 márciusára be kell fejezni, tehát úgy látszik, hogy a hadvezetőség is bízik abban, hogy ennél az időpontnál nem nyúlik tovább a háború. (Soproni Napló)

Pályázat fogházőri állásra

Barcza R. Béla királyi ügyész közli, hogy a felügyelete alá tar­­tozó soproni kir. törvényszéki fogháznál egy napidíjas fogházőri állás vár betöltésre. Javadalmazás: havi 70 korona fizetés, havi 6 korona ruhakoptatási térítmény és évi 300 korona háborús segítség. Rokkant katona, aki fogházőri szolgálatra még alkalmas, előnyben részesül. (Soproni Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...