Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válogatás a korabeli soproni sajtóból

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1985

Kubai lányok Sopronban

Szövőnek tanulnak azok a kubai lányok, akik az elmúlt héten érkeztek a Budaprint Pamutnyomóipari Vállalat soproni gyárába. Három éven keresztül szakmai oktatáson kívül a magyar nyelvet is tanulják. Négyéves szerződést kötöttek a vállalattal, és munka mellett sajátítják el a különféle szakmai ismereteket. A negyvenhárom kubai lány a Havannát környező településekről érkezett hazánkba. (Kisalföld)

Fesztiválvárosok találkozója

A Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz tavaly elsőként Sopron, az idén pedig Szentendre csatlakozott. A két város tanácsi és pártvezetősége elhatározta, hogy Sopron és Szentendre közelebbről is megismerkedik egymással. Szentendre bemutatkozása most van Sopronban. A Sopron Szálloda halljában 27 szentendrei festőművész munkáiból rendeztek kiállítást és vásárt. Ugyancsak árusítottak a szentendrei képzőművészetet bemutató könyveket, albumokat, népművészeti tárgyakat, régiségeket és képzőművészeti alkotásokat, többek között a Szentendrén élő és alkotó Kovács Margit kerámiáit is. Bemutatták a híres szentendrei cukrász, Dobos József életének relikviáit, a munkásságát dokumentáló könyveket, iratokat. A tervek szerint a soproniak jövő tavasszal viszonozzák a szentendreiek látogatását. (Esti Hírlap)

1955

Soproniak a Kossuth-díjas írónál

A soproni dolgozók küldöttsége a Hazafias Népfront országos irodájában felkereste Szabó Pál Kossuth-díjas írót, hogy tiltakozzanak és egyúttal segítségét kérjék abban, hogy az Egészségügyi Minisztérium tervei és kívánsága szerint a romos Ciklámen Szállodát ne alakítsák át tüdőszanatóriummá. Ha ez megtörténne, az veszélyeztetné a Lövérek és a környék minden üdülőjét, sőt, még az idegenforgalom is megbénulna. A Ciklámen Szálloda amúgy sem alkalmas tüdőszanatóriumra, mert egy mocsaras, párás hegyi rét közepére épült. Sopron városa erre a célra más helyet ajánl fel és azt javasolja, hogy a Ciklámen Szállodából magas vérnyomású betegek számára építsenek üdülőt, illetve szanatóriumot. A soproniak kérését mindenképpen támogatjuk, mondta Szabó Pál, mert méltányoljuk, hogy a város lakossága ilyen szeretettel ragaszkodik a kultúrájához és a hagyományaihoz. (Béke és Szabadság)

1925

Soproniak mentik meg a régi orgonát

Doborján a múlt év nyarán óriási áldozattal új templomot emelt, s azt Liszt Ferenc templomának nevezte el. A templomot azonban nem tudják illően berendezni, falai kopárak, hajója kong az ürességtől. A régi templomból megmaradt a régi orgona, ezt azonban már nem lehet megszólaltatni. A szükségben most arra gondoltak a doborjániak, hogy eladják ezt a régi orgonát, s annak árán építtetnek újat, csakhogy az a régi orgona értékes ereklye, hisz Liszt Ferenc gyermekkorában ezen játszott szinte minden nap. A soproni zenekedvelők nagy aggodalommal vették hírül, hogy ezt a szép emlékű Liszt-ereklyét a doborjániak el akarják adni, s hogy ezt megakadályozzák, a soproniak most gyűjtést indítottak, hogy hozzásegítsék a doborjániakat egy új orgonához, így Liszt Ferenc régi orgonája továbbra is ott maradhat a nagy művész szülőfalujában. (Esti Kurír)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...