Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válogatás a korabeli soproni sajtóból

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1976

Megkezdődött Sopronban  a színházi évad 

Sarkadi Imre: Elveszett paradicsom című drámáját mutatta be szombaton a Madách Színház a soproni Petőfi Színházban. Ezzel az előadással megkezdődött az új színházi évad Sopronban. A társulat nélküli színház a Dunántúl és a főváros tíz színházával kötött szerződést az 1976–1977-es évadra. A veszprémi Petőfi Színház Csehov: Ványa bácsi című drámáját, a kaposvári Csiky Gergely Színház Sütő András: Csillag a máglyán című művét, a Radnóti Színpad Kocsis István: Négy monológ című darabját adja elő Sopronban. Sopron szabad királyi várossá nyilvánításának 700. évfordulójára Németh László: Széchenyi című történelmi drámáját mutatja be jövőre a Madách Színház.

(Magyar Nemzet)

1946

Dorosy Dezső a Népbíróság előtt 

A népbíróság csütörtökre tűzte ki Dorosy Dezső volt kúriai bíró háborús és népellenes bűnügyét. Dorosyt, a „budapesti törvényszék vérebét”, aki hosszú ideig Sopronban is dolgozott bíróként, Szálasi Ferenc nevezte ki kúriai bíróvá. A baloldali érzelműeket mindig súlyosabban ítélte el, mint a jobboldaliakat, erre több példa is volt. 1939-től kezdve az uzsorabíróság egyik tanácsának elnöke volt, de ő szerkesztette a Rákosi Mátyás ellen 1935-ben hozott ítéletet, amikor is Rákosit életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtották.

(Szabadság)

1906

Soproni Photo-Club

Több amatőr fényképező kezdeményezésére megalakult a Sopron megyei műkedvelő fényképezők egyesülete Sopronban. Az alakuló közgyűlésen szép számmal jelentek meg a város és megye amatőr fényképezői. A közgyűlés elnöknek Faragó Gézát, alelnöknek Röttig Ottót, első titkárnak Hoffmann Frigyest, második titkárnak Hahn Bélát, pénztárnoknak Károlyi Lajost, szertárosnak Heinrich Románt, gazdának pedig Szigethy Bélát választotta meg egyhangúlag. Az alakuló közgyűlést vetítő-estély előzte meg, melyen Magyarország legelső amatőrjeinek sikerült felvételei kerültek bemutatás alá. Az új klub első nagyobb akcziója lesz, hogy e hó vége felé Sopronban fénykép-kiállítást rendez, melyen nemcsak a helybeli, de az ország ismert legjelesebb műkedvelői is részt fognak venni. (Az Újság)

Havazás szeptemberben

Az idén szokatlanul korán köszöntött be a tél. Az elmúlt napokban az idő hirtelen téliessé változott, s több helyről már havazás híre érkezett, így az országnak számos helyén hó fedi már a földeket. Magyarkanizsán tegnap este 8 órától 9 óráig jég és havas eső esett, és az idő nagyon hideg volt. Jászberényben tegnap estétől ma reggelig folyton havazott. Rózsahegyen tegnap egész nap erős hóvihar volt. A vidéket lábnyi magasságú hó fedi. Pápán is arasznyi magas hó esett, Sopronban az éjjel hosszabb időn át esett a hó, és reggelre mindent több centiméternyi fehér hó borított.

(Pesti Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...