Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válogatás a korabeli soproni sajtóból

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1980

Sopron az ezredfordulóra készül

Sopronban tizenöt év múlva már több mint százezren élnek, erre számítanak a szakemberek a megye településhálózatában várhatóan bekövetkező gyarapodás szerint. Éppen ezért a soproni városi tanács legutóbbi ülésén megvitatta a következő másfél évtized fejlesztési elképzeléseit. A nagyobb építmények közül érdemes megemlíteni, hogy szennyvíztisztító, továbbá gázgyár épül, elkészül a 84-es főközlekedési út új szakasza, az utóbbihoz alul- és felüljáró is csatlakozik. Sor kerül a soproni kórház rekonstrukciójára, mentőállomást, 200 személyes gyerekotthont, 16 tantermes új középiskolát, az általános iskolásoknak 48 tantermet, valamint kereskedelmi és vendéglátóipari szakmunkásképző intézetet is kap a város. A Széchenyi téren önkiszolgáló éttermet és üzlethálózatot alakít ki a Centrum, a Domus és a Skála. Átadják majd az IKVA Áruházát, és külön tervek készültek a lakossági szolgáltatások fejlesztésére is. (Magyar Hírlap)

Hirdetés

Megkímélt állapotban lévő, ZG-s tolótetős Wartburg Limusin, Kuli utánfutóval igényesnek eladó. Ugyanott előnevelt kendermagos csibe, valamint I. osztályú karám- és baromfitrágya nagyobb mennyiségben állandóan kapható. Cím a soproni szerkesztőségben.

(Kisalföld)

1930

Kitüntették az alispánt

Sopronban a vármegye közgyűlésén vitéz Simon Elemér főispán melegen üdvözölte Gévay-Wolff Lajos alispánt abból az alkalomból, hogy a kormányzó a II. osztályú magyar érdemkereszttel tüntette ki.

(Kis Újság)

Műgyűjtő soproni cigányprímás

Sopronban él, a Soproni Elite-kávéházban muzsikálgat Makkai Béla cigányprímás. Már bejárta fél Európát, nem szerzett vagyont, de mint szenvedélyes műgyűjtő, képeket gyűjtött. A vaskos képzőművészeti folyóiratok máig járnak címére. Lakásának szobái zsúfolásig vannak képekkel, akár egy képtár. Giovanetti, Steinacker, Dorfmeister, Nagy Zsiga, Pörge Gergely és más ismert nevű művészek művéből sorozatai vannak. Volt neki egy Rubens-iskola képe is, de azt elcserélte. (Magyarság)

1880

Nem jelentett a hegymester 

Ma egy hete alsó szőllőink egy nagy részét, körülbelül 5–6 düllőt vert el a jég, és pedig amint mondani szokták, érdemesen. A szőllő gyümölcs legnagyobb részében meg van sértve, sok leverve, s ami a legnagyobb baj, a szálvesszők, melyeknek a jövő évben kellett volna a termést adnia, a jég általi zúzások következtében hasznavehetetlenekké vannak téve. S ezen szerencsétlenséget sem a csőszök, sem a hegymesterek nem jelentették a hatóságunknak, hogy az az adó leírás végett a kár felvételét mindjárt eszközölhette volna. A szőllők rendszeres átvizsgálásával foglalkozó phylloxera bizottságnak jutott osztályrészül az illetékesek ezen hanyagságát pótolnia. (…) (Sopron)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...