Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válogatás a korabeli soproni sajtóból

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1970

Soproni Textiles – Farád 4:0 

A soproniak összeállítása: Mészáros–Milchram, Hadarits, Mentes–Csapó, Decsi–Török, Peresznyák (Horváth O.), Horváth A., Németh, Tímár (Anka). A minden csapatrészében jobb soproni együttes biztosan és ilyen arányban is megérdemelten nyert a teljesen szét­esően és minden lelkesedés nélkül játszó hazaiak ellen. A gólok sorrendje: 17. p.: Horváth A. 1:0, 19. p.: Németh 2:0, 37. p.: Peresznyák 3:0, 58. p.: Török 4:0. (Kisalföld)

Új iskola

A Szent György utcában még nem fejeződött be az Egészségügyi Szakiskola építése, de a néhány hete átadott kollégiumi épületben 45 hallgató már ebben a tanévben megkezdhette tanulmányait. A gyógyszertári asszisztensképző tagozatosok tegnap vették birtokukba a kollégiumot, tegnap tartották az első ünnepélyes tanévnyitót. Tamási János gyógyszerész–igazgató nyitotta meg az első tanévet. Beszédében kitért arra a feladatra, amire a 44 érettségizett leány és az egy fiú tanuló vállalkozott. Elmondta, hogy az országban 4200 gyógyszerészasszisztens segíti a gyógyszerészek munkáját, és a tervek szerint ennek 1975-re 5700-ra kell gyarapodnia. Az igazgató felhívta a tanulók figyelmét a jegyzetelés fontosságára, mivel tankönyveik egyelőre nincsenek. Az óraadó gyógyszerészek, valamint a két fiatal nevelő, Hasznos Lászlóné és Jakabffy Antalné ezután szívesen fogadták és beszélgettek az ország minden tájáról elsőként érkezett első évfolyamosokkal. (Kisalföld)

1950

Szeretetcsomagok Koreába

A koreai szabadságharcosoknak az egész országból mind több és több dolgozó küld szeretetcsomagot. Sopronban a csomagküldési mozgalomhoz csatlakoztak már a Gázgyár, a Vasöntöde, a Soproni Selyemipar, a Pamutipar és a Fésüsfonalgyár MNDSZ asszonyai is, akik a közeli napokban mintegy 250 szeretetcsomagot küldenek a koreai szabadságharcosoknak. (Kis Újság)

Erősödik a termelőszövetkezeti mozgalom

Új csoportok alakulásával, valamint a meglévők növekedésével az egész országban tovább erősödik a termelőszövetkezeti mozgalom. Termelőcsoportjaink további fejlődése azt mutatja, hogy pártszervezeteink a termelőcsoportok tagságával karöltve felvették a harcot a felvilágosító munkában mutatkozó ellanyhulás, önelégültség ellen. Az ország számos helyén új csoportok alakultak, így a Sopronhoz tartozó Sopronbánfalván a helybéli népnevelők felvilágosító munkájának eredményeként ötvenkét dolgozó parasztcsalád a szövetkezeti gazdálkodás útjára lépett. (Szabad Nép)

1930

Az angol cserkészszövetség főtitkára Sopronban

Henry Spencer, lord Rothermere cserkész-titkára, a Kent grófsági cserkészszövetség főtitkára, aki az angol világ-jamboreen a magyar cserkészeket kalauzolta, a magyar cserkészek látogatására Magyarországba érkezett. Az angol cserkészfőtitkár Szombathelyről érkezett Sopronba. A vasútállomáson Martini ezredes vezetésével a cserkészek ünnepélyesen fogadták. Spencer főtitkár Heimler főjegyző kalauzolásával megtekintette a város nevezetességeit és a Rothermere-emléket. Délben a város megvendégelte a főtitkárt. (Magyarság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...