Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1992

Óvodai és iskolai hírek a tanév kezdetén

A SOTEX szeptembertől bezárja óvodáját, így a városban az utolsó üzemi óvoda is megszűnik. A gyermekeket a tizenhét önkormányzati óvoda fogadja be. Várhatóan megnyílik a Lö­­vérekben a Szent Margit-plébánia harminc gyermek befogadására alkalmas óvodája. A Kőszegi úti óvodában a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nevelésére szolgáló új óvodai csoport indul. Az általános iskolák első évfolyamára 583 gyermeket írattak be, közülük 99-en a két egyházi iskola valamelyikét választották. Továbbra is működnek a tagozatok (ének–zene, matematika, testnevelés), és a napközis csoportok száma is változatlan. A Hu­­nyadi János Általános Iskolában a tavaly sikerrel indított „TÉT” mellett Freinet-osztályokat is indítanak. A már ismert gimnáziumok mellett egy osztállyal megkezdi működését az Eötvös József Gimnázium és Szakközépiskola. A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és a Szent Orsolya rend nyolcosztályos gimnáziumot indít. Új szak indul a 403. szakmunkásképzőben faipari tagozaton és a Fáy közgazdasági szakközépiskolában pénzügyi tagozaton. Új rendszerű, úgyne­­ve­­zett IPOSZ osztály in­­dul a Vas- és Villamosipari Szak­­kö­­zép­iskolában: korszerűbben képeznek kereskedőket és kertészeket az új tanévben. A Gép- és Gyorsíró Szakiskola új helyén, a Petőfi Sándor Általános Iskola mellett indítja első évfolyamát. A tervek szerint speciális szakiskolát létesítenek azon hatvan gyermek számára, akik nem jutottak be középfokú oktatási intézménybe.

(Soproni Hírlap)

1967

A SFAC nyerte a Fertő tó Ezüst Vitorlás flottaversenyét

Ötnapos vetélkedésen dőlt el a Fertő tó Ezüst Vitorlás flottaversenye, melynek öt futamát nem a legkedvezőbb széljárás mellett bonyolították le. A népes mezőny M-Jolle és Kalóz hajóosztályokban vetélkedett. Az Ezüst Vitorlás serleg ez évi védője a SFAC vitorlás szakosztálya lett, melyet immáron második alkalommal szerzett meg. Az összesített pontversenyben: 1. SFAC (Galavits János, Vass Ferenc, Hollndonner József, Hollndonner Sándor, Hollndonner Viktor, Artner János, Lakihegyi Béla, Török Gábor, Szabó Jenő, Hajek János, Posch Károly és Doborján Péter). 2. Soproni Erdész SE (Neuwirth Ágota, Manninger Edit, Lakatos József, Holló Lajos, Manninger Péter). 3. Soproni Textiles (Bettelheim Vilmos, Lendvai Frigyes, Czákler Jenő, Horváth István, Kis Leizer Ernő, Lichtl János, Bán Csaba, Horváth Árpád). 4. Autógyári Vasas SK (Lackner András, Magyarász József, Rétfalvi Lajos, ifj. Gősi Nándor, Schekulin Gyula, Oláh Imre).

1917

Kötelező a műfog

A hadvezetőség megengedte, hogy a foghiányosságban szenvedő katonák a kincstár költségére rendbe hozathassák a fogaikat. Ez az intézkedés, mint az Őrszem című lap jelenti, csak olyan egyénekre vonatkozik, akinek ettől szolgálatra való alkalmassága vagy a rendes tápláltsága függ. Ezt követően azonban szolgálati vétséget követ el az a katona, aki a műfogat nem viseli, mert ezzel nemcsak egészsége, de a hadsereg érdekei ellen is vét.

(Soproni Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...