Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válogatás a korabeli soproni sajtóból

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1990

Eladó Wartburg

Garázsban tárolt KM-es Wartburg, 1992-ig érvényes műszakival első kézből eladó. Ugyanott 25 hektoliter soproni kékfrankos, 40 Ft/ liter áron eladó. 9401 Sopron, Pf. 12. (hirdetés a Kisalföldben)

Winkler András direktóriumi tag lett 

Az Erdészeti Kutatóintézetek Világszövetsége (IUFRO) elnöke, Robert E. Buckman (Oregon Egyetem, USA), a közelmúltban rövid hivatalos látogatást tett Sopronban J. H. Cayford igazgató (Canada) és H. Schmutzenhofer titkár (Ausztria) társaságában. Megtekintették a műemlék könyvtárat, ahol rövid ismertetést hallgattak meg a magyar erdészeti felsőoktatás megalapításáról és fejlődéséről. A látogatás során a vendégek tárgyalásokat folytattak dr. Winkler Andrással, az egyetem rektorával a nemzetközi kutatási kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeiről. Ehhez kapcsolódó hír, hogy néhány nappal ezelőtt Bécsben az IUFRO direktórium Kelet-Európát képviselő tagjává választották meg dr. Winkler Andrást.

(Kisalföld)

1960

Egyre kedveltebb a televízió 

A film- és diavetítések mellett egyre nagyobb szerep jut a közösségek életében a televíziós adásoknak. A soproni járásban már 16 községben vannak középületben televízió vevőkészülékek. Különösen kedveltek a televízióadások Ágfalván, Balfon, Egyházasfalun, Fertőrákoson és Magyarfalván, ahol naponta néha százan is megtekintenek egy-egy közvetítést. Különösen nagy jelentőségre emelkedett a televízió, amióta elkészült Sopronban a Károly-magaslaton a közvetítőállomás, azóta tetemesen nőtt a látogatók száma is. Helyes lenne a készüléket a kultúrotthonokban elhelyezni valamennyi községben, mert a televízió segítségével a község lakóit még jobban oda lehetne vonzani a kultúrközpontba. (Kisalföld)

1930

Fényképkiállítás Sopronban

A Soproni Műkedvelők Fényképező Köre (Photo-Club), amelynek egyes tagjai, így Diebold Károly is, a külföldi világkiállításokon is nevet szereztek maguknak, ezidén nagyszabású fényképkiállítást rendeznek május 25-től Sopronban, az évszázados kultúrváros patinás, művészi levegővel teli falai között. A képek beküldési határideje május 20. Feltételeket szívesen közöl a Soproni Amatőr Fényképezők Egyesületének titkársága, Sopron, Várkerület 117. (Magyarság)

Katolikus férfinap Sopronban

A soproni Szent Domonkos rendház az idén ünnepli meg fennállásának 200-ik évfordulóját. A rendház ezt a jubileumot nagyszabású ünnepségekkel kívánja emlékezetessé tenni, ezért június folyamán Sopronban Szent Imre herceg emlékének szentelt katolikus férfinapot rendez, amely a város és vármegye katolikusainak impozáns megmozdulása lesz. Az ünnepségek kiemelkedő része a rendház által épített és Szent Domonkosról elnevezett szociális ház felavatása és a rendház irányítása alatt működő ezertagú soproni Credo Férfi Egyesület zászlójának megszentelése. Fetser Antal győri püspök a jubiláló rendházat és annak ünnepségeit a papság figyelmébe ajánlotta s felhívta, hogy azokon a hívekkel együtt minél nagyobb számban vegyenek részt. A jubileumot előkészítő rendezőség élén vitéz Simon Elemér főispán, Papp Kálmán városplébános-prépost és Szalay János dr., a jubiláns zárda perjele állanak. (Nemzeti Újság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...