Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válogatás  a korabeli sajtóból

Válogatás a korabeli sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1990

Gyűjtőtábor Sopronpusztánál?

Sopront és környékét, a környékbeli erdőket az utóbbi időben ellepték a „kóborok”, e 20. század végi szegénylegények. Miután az osztrák szocialista kormánynak elege lett a Magyarországon keresztül Ausztriába szökdösőkből, egy hirtelen váltással „fordított vasfüggönyt” csinált, mintegy 1500 sorkatonát vezényelt az osztrák–magyar határ őrizetére. A burgenlandi lakosság többségének őszinte örömére, akik torkig vannak már a keleti, lengyel, jugó, magyar, román, albán és török vircsafttal és menekültekkel. Úton-útfélen, a legváratlanabb helyen lehet találkozni velük: kikocog az ember a parkerdőbe a lakótelep mögött, és kéregető gyerekekbe, gyanús, őgyelgő felnőttekbe botlik. A lakosság fél, pánikhangulat van: elszaporodtak az utóbbi hetekben a lopások, rablások, betörések. Ismerős meséli: betörtek a hétvégi házába, fölélték a készleteit, megitták a borát. Úgy hírlik, a tarthatatlan helyzet láttán a kormány végre lép valamit. Azt is beszélik, hogy egy gyűjtőtábor épülne Sopronpusztánál…? (Ring)

1960

A SMAFC jubileumi ünnepe

Száz esztendeje annak, hogy Cseh Lajos és Hampel Adolf egyetemi polgárok kezdeményezésére megalakították Selmecbányán az atlétika klubot. Az első világháború után az európai hírű felsőoktatási intézmény Sopronba került, a sportegyesület neve többször változott, de emblémájában mindig ott szerepelt az 1860-as alapítás éve. A sikerekben, eredményekben gazdag múltra emlékezett Nemky Ernő tanár elnök az ünnepi díszközgyűlésen, és a jubileumi kiállítás tablói is az elmúlt száz esztendő jelentős eseményeit idézték. A Soproni MAFC kosárlabdázói az 1950-es években három esztendőn át az NB I-ben szerepeltek, és két alkalommal a harmadik helyen végeztek. Bogár Pál, az egykori főiskolás csapat erőssége tagja volt az 1955-ben Európa-bajnokságot nyert magyar válogatottnak. Róluk sem feledkeztek meg a jubileum alkalmából, és az „öreg” kosarasok sem lettek hűtlenek ősi alma materük egyesületéhez. A három Bogár fivér, továbbá Juhász, Tóth, Gárdái, Roxer, Ringhoffer, Hrabovszky ismét magukra öltötték a hagyományos kék mezt, és az egykori csatáik színhelyén, a közönség fergeteges ünneplésétől kísérve, kitűnő iskolajátékkal 69–50 arányban késztették megadásra a SMAFC mai gárdáját. (Népsport)

1930

A legkevesebb adósság

A város közigazgatási bizottságának legutóbbi ülésén Simon Elemér dr. főispán beszámolt arról, hogy a belügyminisztériumban tartott munkanélküli ankét alkalmával, amelyen jelen volt, átvizsgálták az összes városok vagyoni helyzetét. Örömmel konstatálhattam, mondta a főispán, hogy az összes városok között Sopronnak vannak a legrendezettebb viszonyai. Sopronnak ugyanis csupán másfél millió adóssága van. A soproni polgár a rossz viszonyok között összehúzza magát, így tesz a város is. Ennek a helyzetnek az eredménye az, hogy csak három város kaphat újabb kölcsönt, s ennek a háromnak egyike Sopron. Megállapítható még az is, fűzte hozzá Simon Elemér, hogy a magánépítkezés Sopronban a legnagyobb a városok között. (Városok Lapja)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...