Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli sajtóból

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Tallózó.

2006
Csertői Aurél hárompontos premierje

FC Sopron – FC Tatabánya 1:0. Az SC Sopron összeállítása: Rabóczki, Homei, Sifter, Munteanu, Lázár, Horváth A., Demjén, Szabó T., Cigan, Feczesin, Birtalan. Csere: Magasföldi, Sira, Daria. Edző: Csertői Aurél. Gólszerző: Feczesin, (48. percben, 11-esből). Ezzel a győzelemmel a soproni csapat a 10. helyen áll az NB I. tabelláján, melyet az MTK vezet. – Tudtuk, hogy a Tatabánya nagyon fegyelmezett és szervezett csapat. Úgy érzem, a mezőnyben mi uraltuk a játékot, és bár a befejezéseknél még van mit javulnunk, egy góllal feltétlenül jobbak voltunk – nyilatkozta a soproniak mestere, Csertői Aurél.

A soproni Erzsébet-kórházért demonstráltak

Több mint hétezren vettek részt Sopronban azon a gyertyás felvonuláson, amelyet a soproni Erzsébet-kórház súlyponti kórházként való besorolásáért közösen hirdetett meg Firtl Mátyás (KDNP), dr. Molnár Ágnes (Fidesz) és Kránitz László (MSZP) országgyűlési képviselő dr. Fodor Tamás polgármesterrel együtt. A méltóságteljes tüntetés résztvevői élőláncot alkottak a soproni kórház körül. (Magyar Nemzet)

1976
Testnevelés tagozatos osztályok

Hatodik éve oktatják Sopronban, a Petőfi téri általános iskolában tagozatos osztályokban a testnevelést. Az első- és másodikosok heti hat, a harmadik–negyedikesek heti nyolc, az ötödik osztálytól pedig a délelőtti heti öt mellett délután is hetente öt órában vesznek részt testnevelési foglalkozásokon. A legtehetségesebbek a Széchenyi Gimnázium és Szakközépiskola testnevelés tagozatos osztályaiban folytathatják tanulmányaikat, és természetesen a városi sportiskolában választott sportágukban sportolhatnak. A tagozatosok Rákóczi József testnevelő tanár vezetésével atlétikában, tornában és mini kosárlabdában értek már el figyelemre méltó eredményeket. (Kisalföld)

1961
Borkóstoló lesz az egykori lovagteremben

Rövidesen az idegenforgalom szolgálatába állítják a híres soproni Fabricius-házat. Mintegy kétszázezer forintos költséggel múzeummá képezik ki a belső helyiségeket, a pincében pedig borkóstolót és éttermet rendeznek be. A nyolc méter magas, római alapokra épült pince hajdan lovagterem volt. (Képes Magyarország)

Képzőművészeti klub

Két lelkes művésztanár, Szarka Árpád és Békés Imre kezdeményezték Sopronban a képzőművészetet kedvelő gyermekek klubját. Minden iskolából a rajztanárok javaslatai alapján meghívták azokat a gyermekeket, akik komoly érdeklődést mutatnak a képzőművészet iránt. A cél nem az, hogy festegető, rajzoló gyermekeket neveljenek, hanem hogy a képzőművészetben széles, átfogó műveltséget szerezzenek. Az első előadáson Ferenczy Károlyról és művészetéről volt szó. A másodikon az impresszionizmus szerepelt a műsoron. Szarka Árpád csevegésszerű szövege könnyen utat talált a gyermekek szívébe, fantáziájába. A nagyszerű soproni kezdeményezésről az elismerés és köszönet hangján kell szólni, elsősorban a két fiatal tanár, Szarka Árpád és Békés Imre személyéről. (Kisalföld)

1946
Elfogták a rendőrgyilkosokat

Néhány héttel ezelőtt az egész országban nagy feltűnést keltett az a hír, hogy Sopronban két próbarendőr, Szlávik József és Szőke Sándor járőrszolgálat közben eltűnt. Néhány nappal ezelőtt a határvadászok Pereszteg község határában elfogtak egy 48 személyből állón nemzetközi csempészbandát. Az elfogottak között volt Fekete József 22 éves és Szigeti József 20 éves peresztegi lakos. Kihallgatásuk során bevallották, hogy a két rendőrt ők gyilkolták meg. A gyilkosok elmondták, hogy a gyilkosság után áldozataikat teljesen kifosztották, holmijaikat a soproni piacon értékesítették. (Szabadság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...