Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Út a fiatalokhoz
Az ötödikesektől a nyolcadikosokig minden évfolyam megfordult már a foglalkozásokon Fotó: Torma Sándor

Színházi produkciókkal szólítják meg a diákságot

Út a fiatalokhoz

| Munkatársunktól | Kultúra

A főként felsős fiatalok élénk érdeklődéssel, kíváncsian, aktívan vettek részt a Soproni Petőfi Színház iskolaszínházi foglalkozásain. A Csillagkutya című produkcióval megtalálták az utat a diákokhoz.

A Henning Mankell ifjúságiregény-sorozatának motívumaiból most elkészült új színházi nevelési előadás, a Csillagkutya kemény, őszinte, ugyanakkor lélekemelő, különleges játék. Az anyátlanul nevelődő Joel életéről, a mindennapok nehézségeivel dacoló édesapáról szól.  A művet Németh Ervin rendezte, a foglalkozásokat ő vezeti. A soproni színházi nevelési programjának vezetőjétől megtudtuk: az ötödikesektől a nyolcadikosokig minden évfolyam megfordult már a foglalkozásokon, amelynek igazi célközönsége a 12–14 évesek csoportja. Ennek ellenére a legkisebb felsősök, az ötödikesek is rendkívül mélyen elgondolkodva és igazi gyermeki rácsodálkozással követték a 13 esztendős kiskamasz, Joel történetét.


Akadt olyan diák, akire olyan hatással volt az előadás, hogy szeretett volna találkozni a címben szereplő Csillagkutyával, s többen örömmel kiáltottak a szereplők felé a foglalkozás végén: „Jó volt az előadás!”.


Legközelebb Győrben február 2-án, illetve Kapuváron február 9-én lesz látható a Csillagkutya. A soproni és környékbeli iskolások március második felétől május közepéig tekinthetik meg az előadást szinte minden héten. A produkció csapata hetente 8–10 alkalommal adja majd elő az oktatási intézményekben az anyakeresésről, az új helyzetekhez való alkalmazkodás nehézségeiről, valamint a felnőtté válás útjának kihívásairól szóló darabot.

A programról

A soproni színház több mint öt évvel ezelőtt az országban elsők között indított színházi nevelési programot, amely találkozott a diákok és a pedagógusok igényével. Ez a program képes a színháziszöveg-értés készségszintjét emelni, ugyanakkor az önmegértés színházon keresztüli élményét is megadja a diákok számára.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...