Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újragondolt hagyományok

Június 25.: Múzeumok éjszakája

Újragondolt hagyományok

| Munkatársunktól | Kultúra

20 éves a múzeumok éjszakája, az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénye.

A Soproni Múzeum 2022-ben öt helyszínnel is csatlakozott a június 25-i programhoz. 19 órától Mrenka Attila régész Sopron – Várhely településtörténeti kutatásait mutatja be a Lenck-villában, melyet 19.30-tól Tóth Imre történész–múzeumigazgató Zubbonyok újragombolva című előadása követ. 20.30-tól gasztrotörténeti érdekességekkel szolgál Erdeiné Kuslics Katalin.

A Lenck-villa kertjében a természeti értékeket felfedező sétára hívják a vendégeket, de a hangtálak világával is megismerkedhetnek az érdeklődők Marton Zsanett jóvoltából. Este hattól rendhagyó tárlatvezetés indul Török Krisztinával és Bognár Lászlóval a Megelevenedő Ének-képek címmel. A Lenck-villa Kamaraegyüttes fiatal tehetségeinek koncertje 21 órakor kezdődik, este 10-től pedig Bolodár Zoltán RETRO-Sopron sorozatában a polgári tradíciókról hallhatnak – és láthatnak korabeli fotókat.

A Központi Bányászati Múzeum udvaráról indul a „Miénk a bánya!” barangolós játék, ahol a múzeumhoz és a magyar bányászathoz köthető soproni helyszíneket járhatják végig egyénileg az érdeklődők. A kiállítóhelyen este hattól Szemán Attila főmuzeológus a „Jó szerencsét!” köszöntés eredetéről és történetéről mesél, amit egy órával később ifj. Nemes András előadása követ a „Selmeci hagyományok régen és ma” címmel.

A Macskakő Gyermekmúzeumban az újragombolás jegyében a soproni Fotini márkát látják vendégül egy kiállításra, melyhez egy gombékszer készítő workshop is társul.

A Storno-konyha szakácsnéi is alkotásra hívnak: Kötényt fel! címmel soproni mákos kalácsot süthetnek a múzeumi szakemberekkel egy közel százéves recept alapján a Pékmúzeum konyhájában. A Tűztoronyból idén éjfélig pillanthatnak majd le a belvárosra.

Idén is csatlakozott az evangélikus múzeum a programhoz. A Színház utca 27-ben 17 és 21 óra között látható az állandó kiállítás, 18 órától dr. Kasza Péter tart előadást Egy elveszett Mohács-beszámoló nyomában – filológiai szenzáció Sopronból címmel, 19 órakor poncichtertörténeteket láthatnak filmvásznon az érdeklődők gasztroélményekkel fűszerezve, este 8-tól pedig körül lehet nézni az evangélikus templom 52 méter magas tornyából.

Scarbantia Fórumán megtekinthető az állandó kiállítás, illetve egy posztertárlattal is készülnek Magyar törzsek vándorlása a Dél-Uráltól a Kelet-Alpokaljáig címmel. 19 órakor kezdőik a Legio XV Apollinaris scarbantiai egységének bemutatója, este fél 10-től pedig filmvetítést tartanak.

A fertődi Esterházy-kastélyban délután 5-kor kezdődnek a programok: tartanak rózsakerti vezetett sétákat, meg lehet nézni a nyugati kastélyszárnyat, a franciaparkot és levendulakertet is, de rendeznek például ólomüveg-kiállítást is.

Meghosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat a Károly-kilátó, a Kőhalmy Vadászati Múzeum és az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont is június 25-én.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...