Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újra Mozart Requiemje
A Fidelissima Vegyeskar is fellép az emlékkoncerten. Fotó: Mike Arnold

A huszonöt éve elhunyt karnagyra, Palotai Györgyre emlékeznek

Újra Mozart Requiemje

| Munkatársunktól | Kultúra

– A Requiem-koncerteket azzal a céllal indítottuk útjukra, hogy időről időre tisztelegjünk azok emléke előtt, akik a sok energiát felemésztő zeneművészetért éveken keresztül áldozatosan fáradoztak itt, Sopronban – mondta Palotai Gábor, a koncertek megálmodója.

November 1-jén, szerdán 19 órakor újra felcsendül Sopronban Mozart híres műve, a Requiem. A koncertnek ezúttal a Liszt-központ ad helyet. Ezzel a rendezvénnyel egy régi, nemes hagyományt folytatnak a szervezők, ugyanis először 1992. november 1-jén, Palotai György karnagy emlékére szervezték meg a Szent Mihály-templomban. Az első koncertet a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar közreműködésével adták elő. Igaz, az évek során többször voltak változások a kórusban, de az biztos pont volt, hogy a halottak napjához, a mindenszentekhez kapcsolódóan mindig megtartották az eseményt, és mindig felcsendült egy requiem kompozíció.


– A Requiem-koncerteket azzal a céllal indítottuk útjukra, hogy időről időre tisztelegjünk azok emléke előtt, akik a sok energiát felemésztő, a város hagyományaihoz illeszkedő minőségű zenei kultúráért áldozatosan fáradoztak itt, Sopronban – mondta el Palotai Gábor, a Fidelissima Vegyeskar alapítója és a Requiem-kon­cer­tek megálmodója. – Ezek egyike volt édesapám, Palotai György is. A Requiem bemutatójának és édesapám halálának is idén van a huszonötödik évfordulója. Az, hogy ilyen közreműködőkkel eleveníthetjük fel ezt a hagyományt, jelzi, hogy fáradozásuk nem volt hiábavaló.


A hangversenyen a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, a Fidelissima Vegyeskar és a Sonitus Scarbantiae Női Kar tagjai mellett fellép a budapesti Oriolus Kórus és közreműködnek a Magyar Állami Operaház szólistái is. Először vezényli a soproni szimfonikusokat Oberfrank Péter, a Magyar Állami Operaház karmestere.

Karnagy

Palotai György zenei pályáját Budapesten, a Budavári Nagyboldogasszony plébánia orgonistájaként kezdte. Itt kötött életre szóló barátságot Bárdos Lajos zenetudóssal. 1961-ben költözött a család Sopronba, ahol hamar bekapcsolódott az énekkari mozgalomba. Így lett rövidesen a város vezető vokális együttesének, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkarnak a karnagya. Ezt a tisztséget 1971–1981. között töltötte be, egyúttal elismertségre és tiszteletre tett szert a város zenei életében.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...