Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újabb ritkaságok  a könyvaukción
Elek Szilveszter gyűjtő és Molnár Tímea, a Cédrus Könyvkereskedés és Antikvárium boltvezetője éppen az egyik Sopronba visszahozott ritkaságot szemléli, amely szintén szerepel az aukción. Az a

Újabb ritkaságok a könyvaukción

| Köves Andrea | Kultúra

Sopronnal és környékével kapcsolatos könyvritkaságok, kéziratok, metszetek és képeslapok is szerepelnek abban a katalógusban, amelyet Elek Szilveszter a Cédrus Könyvkereskedés és Antikváriummal karöltve állított össze az 1. Soproni Helytörténeti és Jótékonysági Aukcióra.

Elek Szilveszterről sokan tudják, hogy szenvedélyesen gyűjti az akár több százéves könyvritkaságokat. A gyűjtés közben fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy a Cédrus Könyvkereskedéssel együttműködve megszervezze a hiánypótló eseményt. Az izgalmas programot október 17-én 17 órától tartják a Cédrus KönyvrakTérben, a Bünker köz 2. alatt. 

– A soproniak szívesen és kíváncsian áldoznak időt a város múltjának megismerésére. Egyre több a segítő kezdeményezés is azok felé, akiknek ez a szép időtöltés nem könnyen jut osztályrészül – mesélte a fiatal könyvgyűjtő. – Ezért határoztuk el, hogy szervezünk egy aukciót, amelynek küldetése, hogy egy kiváló program erejéig összehozzuk a lokálpatriótákat, ráadásul az általuk elköltött összeg bizonyos része jótékony célokat szolgál, a Tómalom utcai gyermekotthon kis lakóinak nyújt segítséget.

Az aukción olyan könyvritkaságra is lehet majd licitálni, mint egy 1871-ben, az egykori neves pedagógus, Király József Pál által Sopronban, magyar nyelven dedikált kötet vagy egy Fekete István által megírt, Sopronban címzett képeslap. Szerepel a tételek között az a kötet is, amelyet Sopronyi-Thurner Mihály, a város egyik legjelentősebb városvezetője egy miniszteri biztosnak dedikált, illetve igazi csemege a könyvbarátok számára a neves soproni kötődésű költő, Gyóni Géza: Szomorú szemmel című verseskönyve, amelynek belső címlapját ifj. Storno Ferenc 1917-ben készült eredeti rajza ékesíti.

A szervezők nem csupán hazahozták Sopronba az aukció értékes darabjait, hanem többet meg is javítottak saját költségükön.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...