Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újabb közösségi videovers készül
Somogyvári Gyula

Újabb közösségi videovers készül

| Munkatársunktól | Kultúra

Az egyik hajdani Deák téri szavazóköri épület előtt mondják a soproniak azt a verset, ami a költészet napjára készül el a tervek szerint. A Pro Kultúra kezdeményezésére harmadik alkalommal valósul meg a városban ilyen közösségi versmondás.

2018-ban az Arany-emlékévhez kapcsolódva Arany János: Rendületlenül című versét szavalták el a felkért soproniak, tavaly pedig Sarkady Sándor: A soproni Szent Mihály-templomra című költeményéből készült versvideó az újraszentelés előtti hetekben. 2021-ben a hűség éve ihlette a szervezőket: ezúttal Somogyvári Gyula Soproni dal című versét dolgozzák fel a költészet napja és a népszavazás centenáriuma tiszteletére.

A verset 1927-ben, a város 650 éves jubileumára írta Somogyvári Gyula. A népszavazás centenáriumi évében 12 olyan sopronit kértek fel a közreműködésre, akik mai munkájukkal vagy tisztségükben méltó utódai az 1921-ben Magyarország mellett szavazó elődeiknek. Az egykori Deák téri leánylíceum lépcsőjén többek között Barcza Attila országgyűlési képviselő, Józan Tibor (a Városszépítő Egyesület elnöke), Csorba János (Nagycenk polgármestere), az egyházak képviseletében Kovács Gergő Vilmos katolikus és Tóth Károly evangélikus lelkész mondja el a vers sorait. Az egykori főiskolások waldenjében ­Bende Attila és Vargovics Máté lesz látható, a nemzetiségeket Grubits János (a horvát önkormányzat vezetője) képviseli, a tanárokat Farkas Gábor, a közgyűjteményi szakmát Horváth Csaba és Nemes András jeleníti meg. A vers utolsó sorait a legfiatalabb résztvevő, a többszörösen díjazott soproni diákköltő, Márkus Boróka tolmácsolja.

A videovers utómunkálatai a SopronMédia vágószobájában készülnek. A vers április 11-én lesz látható a Pro Kultúra, a hűség napja és a SopronMedia közösségi és televíziós felületein, valamint a Soproni Téma hivatalos facebook-oldalán.


Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...