Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Titkokban bővelkedő életút
Almásy Lászlót bemutató kiállítás nyílt a Liszt-központban Fotó: Pluzsik Tamás

Titkokban bővelkedő életút

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Az Afrika-kutató Almásy László élete képekben címmel kiállítás nyílt a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ földszinti aulájában. A megnyitón Barcza Attila tanácsnok, önkormányzati képviselő mondott köszöntőt.

Almásy László utazó, Afrika-kutató, felfedező és katona a család egykori Vas vármegyei birtokán, a borostyánkői (Bernstein) várban született 1895-ben. Mint a kiállított tablók anyagából is látható, rendkívül változatos, eseménydús életet élt, komoly tudományos tevékenységet is folytatott, de életművére évtizedeken át a feledés fátyla borult: valótlan, hamis vádakkal illették, mígnem a több Oscar-díjjal is kitüntetett Angol beteg című filmmel, melynek főhősét róla mintázták, személye ismét reflektorfénybe került.


– Ezt megelőzően nevét még leírni sem lehetett, Széchenyi Zsigmond vadászíró Hengergő homok című, 1964-ben kiadott sivatagi vadásznaplójában, mely közös kalandjaikat eleveníti föl, neve helyett csak egy „A” betű szerepel – hallottuk a kiállítást megnyitó dr. Nemes Józseftől, az ELTE Savaria Egyetemi Központjának docensétől, aki a tablók bemutatásával felelevenítette a fél évszázadot átívelő, meglepetésekben és titkokban bővelkedő Almásy László életútját, egészen 1951-ben bekövetkezett, tragikus haláláig.


Mint megtudtuk, hamarosan egy könyv is napvilágot lát a nagyszerű autóversenyzőről, a vakmerő pilótáról, a szenvedélyes vadászról, a megszállott expedíciószervezőről, a sikeres földrajzi felfedezőről, a kitűnő régészről, az üldözöttek megmentőjéről, a jó tollú íróról – Almásy Lászlóról.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...