Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

1986

Filmforgatás Sopronban

A Fantasztikus nagynéni című, fordulatos meséjű televíziós játékfilmet az ország különféle helyszínein, Budapesten, Vácon, Balatonfüreden és Sopronban forgatja Katkics Ilona rendező. A nagynénit Ruttkai Éva, Gém mestert pedig, egykori szerelmét Zenthe Ferenc alakítja. (Film Színház Muzsika)

Pizzéria a Fő téren

A HungarHotels Lövér Önálló Egység vezetői úgy határoztak, hogy a Storno-házban létesülő pizzériát, illetve sörözőt együtt üzemeltetik a Generálissal. Irányításával Kis Józsefet, a Generális eddigi üzletvezetőjét bízták meg. A pizzéria bejárata a Városházával szemben lesz, ahol azelőtt egy fodrász és cipész üzlethelyisége volt. A Corvinus söröző és pizzéria emblémáját, a hatalmas fekete hollót a napokban helyezik el a városházával szembeni bejárat fölé. Nyitás a tervek szerint március végén. (Kisalföld)

1966

Borozó a Tűztorony közelében

Sopron központjában, a Beloiannisz téren az egyik soproni földműves-szövetkezet százszemélyes borozót rendez be, ahol soproni és Sopron környéki borkülönlegességeket árusítanak majd. Természetesen a jófajta borok mellett hidegkonyháról is gondoskodnak majd az üzemeltetők. (Népszava)

Ökölvívó rangadó

a Petőfi Színházban

Zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők Sopronban a Petőfi Színház nézőterét a megyei NB II-es ökölvívó-rangadón, melyet szoros küzdelmek után 11:9 arányban a Győri Dózsa ­öklözői nyertek meg. A Soproni VSE győzelmeit a harmatsúlyú Krizonits, a könnyűsúlyú Lupták, a kisváltósúlyú Németh Alajos és a váltósúlyú Tóth szerezték, míg döntetlent ért el a pehelysúlyú Markó. (Kisalföld)

1901

Marhavásár Sopronban?

A Sopron vármegyei Gazdasági Egyesület azon alkalomból, hogy a bécsi mészárosok, illetve a bécsi községtanács a fogyasztási adót át akarja hárítani a fogyasztókról a termelőkre, átírt az egyesülethez, hogy ennek elejét veendő, tegyen lépéseket a kormányzatnál az irányban, hogy Pozsonyban vagy Sopronban mielőbb kiviteli marhavásár létesíttessék. (Köztelek)

Új közkórház Sopronban

Sopron város közgyűlése elhatározta, hogy 550.000 forintnyi költséggel új közkórházat épít, melyben az elmebetegek részére is lesz egy osztály. A közgyűlésen elhatározták, hogy mielőtt az építésbe kezdenének, egy bizottságot küldenek ki oly kórházak tanulmányozására, melyben elmebetegek is elhelyezést nyernek. (Hazánk)

A soproni főispán beiktatása

A soproni vármegyei közigazgatási bizottság és a város törvényhatósági bizottsága ma ülést tartottak, s elhatározták, hogy az új főispánt, Széchényi Emil grófot fényes ünnepségek közt iktatják be hivatalába. Az új főispán különvonaton érkezik Sopronba, az állomáson Gebhardt József polgármester, a vármegyeházán Baán Endre alispán üdvözi. A beiktatási ünnepély után 400 terítékű bankett, utána a színházban díszelőadás lesz. (Pesti Hírlap)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...