Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

1996

Lába kelt a bundáknak

Tegnapra virradó éjjel betörtek a soproni Szent György utca 2. szám alatti szőrmeüzletbe. A tulajdonos elmondta, hogy üzletükhöz közeli lakásukban, mint mindig, a mínusz tizenvalahány fok hideg ellenére is, nyitott ablak mellett aludtak, de semmi különöset nem észleltek. Az üzlet riasztója sem szólalt meg. Csak reggel fedezték fel, hogy ismeretlenek a szőrmebolt törhetetlen üveggel ellátott vasajtóját szabályosan kiemelték az ajtókeretből, s legalább 15 darab értékes bundával távoztak. A hívatlan látogatók kizárólag a legértékesebb, a nerc- és a csincsillabundákat vitték magukkal, melyek összértéke 8–10 millió forintra tehető. A rendőrség megkezdte az ügy kivizsgálását. (Kisalföld)

Sítúrázás

Essék néhány szó a hazai síterepekről! Budapesten a Szabadsághegy közismert lejtői a Normafánál felvonó nélküli „gyalogsízést” kínálnak, a Pilisben Dobogókő, a Börzsönyben Hideghegy és Kemence korszerű felvonókkal rendelkezik. A Mátrában Kékestetőn és Galyatetőn felvonók és a Kékesre „nonstop” buszjáratok teszik gondtalanná a feljutást a csúcsokra. A Bükk hegységben van hazánk legkorszerűbben gépesített síterepe, ahol 9 felvonó, közöttük egy tányéros élvezetes sízést garantálnak, de jók a lehetőségek a Bakonyban és Sopronban is. A sítúrázóknak még nagyobb a választéka, csaknem valamennyi jelzett turistaút sízhető. (Turista Magazin)

1981

Drótkötélvasút a Károly-magaslatra!

A Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút, mely állítólag azért nem lett államosítva, mert svájci bankérdekeltség, most az engedélyokirat szerint bérbe vette a csonka MÁV-vonalakat is, többek között Sopron Déli pályaudvart, valamint a Bécsújhely felé vezető MÁV-fővonalnak Ágfalván át az országhatárig terjedő magyar szakaszát. Nagy beruházásokat végzett eddig is a GYSEV, és még újabbakat is tervez: a Lövérekben szép szállodát (Hotel Lokomotív) épített étteremmel és utazási irodával, amelyet most 120 szobával, bárral, kongresszusi teremmel, uszodával és szaunával fog bővíteni. Gyógyfürdőt tervez Balfon, drótkötélvasutat a Károly-magaslatra, és így tovább. (Krónika)

Munkásőr-egységgyűlés Sopronban

A munkásőrség Sopron városi és járási Kellner Sándor zászlóalja vasárnap tartotta ünnepélyes egységgyűlését. A rendezvényen részt vett és felszólalt Borbély Sándor, a munkásőrség országos parancsnoka. A tavalyi eredményekről beszámolva a gyűlésen elmondták, hogy a munkásőrök fegyelmezetten tettek eleget pártmegbízatásuknak, példásan látták el feladataikat. Ezzel elnyerték a megyei parancsnokság legjobb egysége kitüntető címet, a vele járó vándorserleget és oklevelet. Az ülésen a leszerelő munkásőrök emlékérmet kaptak, majd a munkásőrjelöltek tettek esküt. (Népszabadság)

1931

Meghalt Bechtl Hermann

Szomorú véget ért egy egykor neves festőművész karrierje. Ezelőtt 58 évvel született Sopronban Bechtl Hermann, Bechtl György cs. és kir. tábornok fia, aki neves festőművésszé vált, a belga király udvari festője volt. A háború alatt a németek a házát rommá lőttek, képei elpusztultak. Két évvel ezelőtt feleségével együtt koldusszegényen visszatért Sopronba. Azóta szülővárosában tengette életét, most a halál megváltotta szenvedéseitől. Régi vágya teljesedett azzal, hogy magyar földön, Sopronban temették el, ahová mindig is visszavágyott. (Pesti Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...