Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

2016

Megújult a brennbergi autóspihenő

Tizenegymillió forintból megújult a Soproni Parkerdő legnépszerűbb piknikezőhelye, a Brennberg-völgyi autóspihenő. A fenntartó Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. saját erőből finanszírozta a munkálatokat. – A beruházás során kibővítettük, s új elemekkel gazdagítottuk a játszóteret, amelynél európai szabványnak megfelelő körülményeket teremtettünk. A tűzrakóhelyek környékét köves részekkel láttuk el, az összes padot és asztalt újra cseréltük. A pihenőhöz vezető hidat is teljesen felújítottuk, mondotta dr. Jámbor László vezérigazgató az avatáson. Hozzátette, a parkoló burkolatát zúzott kövekkel borították. Az esőbeállót és a parkoló oszlopait a sörgyár festette le társadalmi munkában. (Kisalföld)

Babos ott lesz az olimpián!

A soproni Babos Tímea megőrizve korábbi helyezését, a 45. a női teniszezők legfrissebb, tegnap kiadott világranglistáján, amelynek élcsoportjában a legnagyobb változás az, hogy a Roland Garros új bajnoka, a spanyol Garbine Muguruza a negyedikről feljött a második helyre. A 23 éves Babos Tímea gyakorlatilag már olimpiai indulónak tekinthető egyedüli magyar teniszezőként, ugyanis a most nyilvánosságra hozott világranglistán kellett az első 56-ban lennie ahhoz, hogy riói kvótához jusson. (Kisalföld)

1996

Negyedszázados érettségi

Sopronban 1967-ben kezdődött meg a vendéglátó-ipari szakközépiskolai képzés. Az első végzett évfolyam tagjai a napokban tartották 25 éves érettségi találkozójukat, amelyre szeretett osztályfőnökeiket, tanáraikat és dr. Forgó Bélát, akkori igazgatójukat is meghívták. Az ország minden részéből csaknem 70 egykori soproni diák érkezett városunkba a negyed évszázados esemény felidézésére. (Kisalföld)

1896

Ledőlt a torony Sopronban

Nagy katasztrófa történt Sopronban, a város közepén. A városháza mellett a János-kápolna lebontásán dolgoztak. A tetőn éppen öt munkás dolgozott, mikor a torony lezuhant. Három munkás szerencsére elugrott, de kettő halálosan megsebesült. A szerencsétlenség színhelyére nyomban óriási néptömeg tódult. Ullein építőmestert tartják a szerencsétlenség okozójának. A vizsgálóbíró és a főkapitány meg is indították ellene a gondatlanság miatt a bűnvizsgálatot. (Fővárosi Lapok)

Lóversenyek Sopronban

A budapesti fényes sportünnepek ideje alatt Sopronban is lesznek lóversenyek. Oly szépnek ígérkeznek e versenyek is, minőket Sopron városa még nem látott. A versenyeket a soproni katonatiszti verseny-egyesület rendezi, melynek védnöke Ottó kir. herceg, ki a versenyek sikere érdekében a magasabb körökben nagy propagandát fejtett ki. Ennek köszönhető, hogy részben pénzbeli, részben tiszteletdíjakkal hozzájárultak az egyes versenyek díjazásához. Naponta öt futás lesz, és ezekre a nevezések a várakozásokat fölülmúlták. Mintegy 200 lovat neveztek tíz futásra. Megjegyezzük, hogy az egyes versenyekben csakis katonatisztek lovagolhatnak. (Budapesti Hírlap)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...