Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szívében hozta el Indiát
Marton Zsanett hasznosítja hangmasszázsóráin az Indiában látottakat

Szívében hozta el Indiát

| Benke Éva | Kultúra

Soproni lány. Színes, mély, sokoldalú, mint a tanulmányai, munkái. Festőművész és hangmasszőr, tárlatvezető és varrónő, aki Indiáig utazott, hogy jobban megismerje önmagát. Marton Zsanettel beszélgettünk.

– Még ma is hihetetlen, hogy egyszer csak megjelent a soproni származású Malik Tóth István fordító, jógaoktató a kertünkben. Tamáshoz, a páromhoz jött látogatóba, fiatal koruk óta ismerik egymást – kezdte Marton Zsanett. – Egyik újonnan megjelent fordítását hozta ajándékba, a Beszélgetések Sri Ramana Maharsival címűt. Ekkor került szóba India, ahova Istók gyakran utazik, így adódott, hogy esetleg elmennénk vele. Nem gondolkodtunk sokat. India mindig vonzott. Délre mentünk, Tiruvannamalai városába, az Arunachala szent hegy lábához. Itt van Ramana Maharsi asramja, az elvonulások helyszíne. 

Zsanett igazi útkereső. A képzőművészet és a spiritualitás kettőse kíséri, de sok mindent kipróbált.

– Divattervezőnek tanultam, amiből aztán lett egy érettségizett varrónő. Elvégeztem egy metafizikai képzést, amit azóta is jó önismereti leckének tartok, illetve a képi ábrázoló szakot a szombathelyi egyetemen. Kicsivel később találtam rá a hangtálakra, a Peter Hess-féle hangmasszázsképzésre jártam. Továbbra is úgy éreztem, nagy a hullámzás bennem, nem tudok kikötni egy területen.

– Ekkor jött India. Tiruvannamalai egészen különleges hely – folytatta Zsanett. – Az egész országra jellemző kontrasztok itt is megvannak, mégis azt érezni, itt a káoszban is rend van. India zajos, zsúfolt, de megvan a csend is. Az Arunachala lábánál az a szokás, hogy hajnalban körbejárják a hegyet, ez 16 kilométer. Számomra ez az út elcsendesedést, békét, de leginkább a hála érzését adta. Megtaláltam magamban a nyugalmat.

Amit átélt és tapasztalt, elhozta Sopronba. Megszületett egy grafikasorozat, majd a rajzok textiltáskákra kerültek, a környezettudatosság jegyében.

A megtalált csendet hangmasszázsóráin adja át. Vallja, nem kívül, hanem önmagunkban találhatjuk meg, amit keresünk. – Figyelj magadra, befelé, hagyj időt erre! – vallja. – A vezetés ott van, csak engedni kell és rábízni magunkat.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...