Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szép hangú fülemüle

Szép hangú fülemüle

| Kultúra

Sorozatunkban a lakóhelyünk közvetlen közelében élő növények és állatok megismeréséhez, védelméhez szeretnénk hozzájárulni.

Az egyik legszebb hangú énekesmadarunk a fülemüle (csalogány) április végén, május elején érkezik vissza hozzánk Afrikából és szeptember közepéig marad. Az érkezést követően a hí­­mek szinte azonnal éneklésbe kezdenek, így jelölik ki a területük határait és próbálják a tojókat elcsábítani, valamint a többi hímet távol tartani. A hangjukat többnyire délután és este lehet hallani, de költés idején éjszaka is énekelnek. Gé­­géjük négy különböző hangot tud kiadni egyszerre. A to­­jók gazdag aljnövényzetű lomberdők, bokrosok talajára építik a fészket, miközben a hí­­mek énekelve kísérik őket.  

Az irodalmi és zenei művekben gyakran felbukkanó fülemüle hasa, háta szürke, farka vörösesbarna, torka világosszürke. Igen ritkán kerül szem elé. Talajon lévő rovarokat, pó­­kokat, csigákat fogyaszt.

Valtinyiné Derdák Loretta

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...