Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Stanley Jordan és megújul a SÜH
Az ünnepi hetek jövő évi rendezvényfolyama jövőre is tartalmas kikapcsolódást ígér. Fotó: sopronitema.hu archivum.

Stanley Jordan és megújul a SÜH

| Munkatársunktól | Kultúra

A Tündérfesztivállal kezdődik 2018-ban a Soproni Ünnepi Hetek (SÜH). Újdonság, hogy a következő évtől tematikus hetek váltják majd egymást.

Stanley Jordan koncertjével zárul szeptember 30-án a fertőrákosi barlangszínházi szezon és jövőre megújult műsortervvel, tematikus heteket tartva rendezik meg a Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) programsorozatot, amelynek háziasszonya Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes lesz - mondta Pataki András, a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón.

Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron kulturális csoportvezetője beszámolt arról, hogy az idei hatvanadik SÜH gazdag, színes rendezvényekkel várta a közönséget és sikeresek voltak a programok az elmúlt időszakban. A komoly-és könnyűzenei események, koncertek kiállítások mellett a fertőrákosi barlangszínház, mint helyszín vált olyan súlyponttá, amely az ország és a régió turisztikai vonzása mellett nemzetközi színtéren is továbblépési lehetőséget ad számukra. Kiemelte a nyitóelőadás, az Aida című musical hangos sikerét, amelyre mindenki büszke lehet, alkotó, néző egyaránt. 

Pataki András bejelentette, hogy a jövőre megújul a SÜH, mert még az eddigieknél is erősebben, nagyobb dinamikával szeretnének a turisztikai szezonhoz kapcsolódni és így tervezhetővé, kiszámíthatóvá tenni a nyári soproni kulturális eseményeket. Mindezért tematikus heteket alakítottak ki, amikor egy-egy műfaj, téma köré csoportosítva koncentráltan jelennek meg különböző programok a településen és a barlangszínházban is.

Jövőre a Tündérfesztivállal kezdődik az eseménysorozat és azokban a napokban gyermekvárossá szeretnék Sopront varázsolni, csakúgy mint a kőfejtőt, ahová az Experidance a Cinderella című produkciója érkezik majd. 

Új elemként rendezik meg az egyhetes Sopron Drum plus Jazz fesztivált, amelynek vezetője Horváth Kornél Kossuth-díjas ütős lesz. Világhírű zenészek érkeznek a rendezvényre és mesterkurzust is tartanak. 

A következő napokban a Hét Tánc Fest keretében minden a táncról szól a városban. Ide kerül a hagyományos FolkFest és csatlakoznak a győri táncfesztiválhoz is, ahonnan szintén érkeznek produkciók. Ekkor rendezik meg a visegrádi országok tánctalálkozóját és szinte szó szerint körbetáncolják majd Sopront, amelyről légi felvétel is készül. Ennek a hétnek a házigazdája Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a Sopron Balett vezetője. 

A komolyzenét szeretőknek a Sopron Klasszik Héttel kedveskednek, amikor is az operáról és más társműfajokról szólnak a napok a városban. A terveik szerint érkeznek a Virtuózok, s tartanak mesterkurzust Miklósa Erikával. Ennek az eseménysorozatnak a vezetői Oberfrank Péter zongoraművész, karmester, Liszt-díjas, érdemes művész és Kóczán Péter, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője lesznek. 

A Volt Fesztiválhoz is szeretnének csatlakozni a Volt Fest héttel. 

A SÜH központi nagy, várkerületi záróeseményei után augusztusban és szeptember elején is tartanak még kísérőprogramokat. Mennyek királynéja címmel Nagyboldogasszony napi Szűz Mária kiállítást és előadást szerveznek a Liszt Központban és a Munkácsy teremben augusztus 7. és 21. között. A kiállított műalkotások a világ minden tájáról, jelentős részben ismert Mária-kegyhelyekről származnak. Gera Olga a gyűjtemény őrzője augusztus 8-án és 15-én tárlatvezetést tart, augusztus 15-én pedig Pitti Katalin operaénekes és Hegedűs Valér zongoraművész lép fel, Molnár V. József néplélek- és néprajz-kutató pedig előadást tart Nagyboldogasszonyról. A Várisi úti és az Erzsébet kerti zenepavilonokban hétvégenként felváltva lesznek zenés estek szeptember 3-ig 

Pataki András hangsúlyozta: nagy öröm számukra, hogy az idei barlangszínházi szezont egy igazi sztár érkezésével zárhatják. Stanley Jordan, a nemzetközi jazzélet gitárosa, zeneszerzője koncertezik szeptember 30-án Fertőrákoson. Világpremierként játszik együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz chílei Christian Galvezzel és két magyar zenészlegendával, Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal. 

A négy remek zenész először muzsikál együtt ilyen formációban, ezért számít világpremiernek a közös fellépésük. Az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve hoznak létre izgalmas zenét a műfaj kedvelőinek legnagyobb örömére. Különleges produkciókkal is készülnek, többek között Bartók Béla- és Jimi Hendrix-művet is játszanak egyedi feldolgozásban.  

Stanley Jordan kimondottan az egyedülálló barlangszínházi helyszín miatt vállalta, hogy eljön Magyarországra. 

  A jövőben ennek a kulturális térnek is megújul majd a programja, szeretnének további, egyedülálló előadásokat, koncerteket kínálni a közönségnek, s több német nyelvű produkciónak helyet adni. 




Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...