Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni polgári udvarok
A Soproni udvarok című kiállítás múlt héten nyílt meg és egészen március 6-ig látható a bánfalvi fiókkönyvtárban Fotó: Németh Péter

Soproni polgári udvarok

| P. Horváth László | Kultúra

A száz éve városunkban született Kunt Ernő Munkácsy-díjas festőművész, grafikus életműve előtt tiszteleg a bánfalvi fiókkönyvtár a Soproni udvarok című kiállítással. A tárlaton további hat, nagyhírű soproni alkotó műve is látható.

A bánfalvi fiókkönyvtár tematikus kiállításán ezúttal a régi soproni udvarok elevenednek meg, köszönhetően annak, hogy a polgári házak szép loggiás nagy terei sok helyi festőművészt megihlettek. 

– A tárlat témáját az adta, hogy a közelmúltban került hozzánk a száz évvel ezelőtt született Kunt Ernő egy soproni udvart ábrázoló szép grafikája – mondta Szabó Attila, a fiókkönyvtár könyvtárosa, a tárlat szervezője. – A kiállításról értesülve a Kunt Ernő életműhagyaték több alkotását, festményeket, rajzokat, grafikákat is elküldött számunkra egy galéria, ezeket a műveket szintén bemutatjuk. A tárlatra a régi soproni mesterek alkotásait is beválogattuk, így megcsodálható egy-egy „soproni udvar” témájú Műhl Aladár, Mende Gusztáv, Roisz Vilmos, Gáspárdy Sándor, valamint Szarka Árpád alkotás is.

Szabó Attila kifejtette: a tárlat fő üzenete, hogy ezzel a mozzanattal a város „visszafogadja” a Sopronból tizennyolc évesen elköltözött Kunt Ernőt. Így az ő munkássága elfoglalja méltó helyét a város művészettörténetében.

– Kunt Ernő a képzőművészeti főiskola elvégzése után Ózdon tanárként dolgozott, 1960-ban pedig Miskolcon kapott műtermes lakást, s az 1994-ben bekövetkezett haláláig a borsodi megyeszékhelyen élt – folytatta Szabó Attila. – Miskolcon állandó résztevője volt a grafikai biennáléknak. A világ minden tája érdekelte, de rendszeresen visszajárt szülővárosába. Hazalátogatásai során folyamatosan jegyzetelt, vázlatokat, grafikákat készített, és természetesen festett is. A Festőteremben 1986-ban volt az utolsó soproni kiállítása. A Búcsúm Soprontól című tárlaton saját maga tartotta a megnyitót.

A Soproni udvarok kiállítás március 6-ig látható a bánfalvi fiókkönyvtár nyitvatartási idejében.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...