Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron a második otthona
Kovács Frigyes (b) és Tóth Tibor az Egerek és emberek című darabban Fotó: Pluzsik Tamás

Kovács Firgyes: A templomi áhítatot váltotta fel a színház iránti áhítat

Sopron a második otthona

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színész Steinbeck: Egerek és emberek című darabjában Candy szerepében mutatkozott be a soproni teátrum közönségének, majd ezt követően több előadásban is megcsodálhattuk sokoldalúságát.

Legutóbb a Peer Gyntben láthattuk Kovács Frigyest Sopronban – akkor Dovre apó szerepében. Az utóbbi hetekben pedig a televízióban a nagy sikerű Mellékhatás című orvosi thrillerben szerepel, egy magánklinika orvos-igazgatóját alakítja.

– Hogyan történt a pályaválasztása?

– Gyerekkorom két vajdasági kis faluhoz, Tornyoshoz, illetve Kavillóhoz, más néven Rákóczifaluhoz köthető. Templomba járó gyerek voltam, és nagyon megragadott az Úr házának fenségessége, úgyhogy valójában papi pályára készültem, mindenképpen embereket szerettem volna szépre-jóra tanítani. Az életem aztán más irányba fordult, de tulajdonképpen a templomi áhítatot váltotta fel a színház iránti áhítat, noha színházat valójában csak a tévében láttam, mígnem aztán létrehoztam egyet. Talán 14 éves lehettem, amikor Kavillón a falubeli fiatalokból megalakítottam első színházamat, melynek én voltam a „rendező-igazgatója”. Szűk körben ugyan, de szép sikereket arattunk. Később aztán még két, immáron valódi, ma is működő színház alapítása köthető a nevemhez: a Tanyaszínház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

– A kollégái azt mondják önről, hogy igazi közösségi ember.

– Jólesik ezt visszahallani, de valóban, a közösség érdekét mindig a magam karrierje elé helyeztem. Ahol fehér foltot találtam, ott színházat akartam létesíteni. Lehet, hogy ez valami görcsös ragaszkodás ahhoz, ahonnan indultam, ahol biztonságban éreztem és érzem ma is magam.

– Hogyan került egy másik ország másik végébe, Sopronba?

– Fekete Péterrel, aki jelenleg kultúráért felelős államtitkár, maga is színházépítő ember, kiváló emberi és szakmai kapcsolatban voltam és vagyok. Amikor ő volt a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a felkérésére rendeztem és több előadásban játszottam is ott, lényegében így kezdődött az én magyarországi pályafutásom. Pataki Andrást már korábbról ismertem, nevéhez több vajdasági színházi misszió is köthető, és amikor Békéscsabán rendezett, ott ismét összefutottunk. Ebben az időben nevezték ki őt Sopronba igazgatónak, ő pedig rögtön az első előadásra meghívott engem egy ragyogó szerepre az Egerek és emberek című darabba. Azóta Sopron a második otthonom, most is készülök a Padlás című musicalre, melyben én leszek a Detektív. Sajnos a tavaszi premier a járványhelyzet miatt elmaradt, de hamarosan kezdjük ismét a próbákat – találkozunk Sopronban!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...