Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Romfalon virágmag
Both Balázs legújabb verseskötetével Fotó: Németh Péter

Romfalon virágmag

| Czetin Zoltán | Kultúra

A közelmúltban mutatták be a soproni Both Balázs legújabb verseskötetét a Ligneumban. A Bella István-díjas szerző negyedik könyve a Romfalon virágmag címet kapta.

A most bemutatott verseskötet világa a határokon mozog fizikailag és szellemileg is. Fizikailag azért, mert a költőt kötelessége többször is a déli határ mellé szólította. – Nem úgy kell elképzelni ezeket verseket, hogy ez direkt élménylíra – mondta el Both Balázs –, hanem természeti képek és az ezek hatására feltörő gondolatok gyűjteménye.  

A könyv szellemi határai sokkal szélesebbek: a szerzőre ható írók és költők, mint Szabó Lőrinc, Vörösmarthy Mihály, Marina Cvetajeva vagy Villon is megjelennek egy ciklus erejéig. Both Balázs a 90-es évek közepe óta ír verseket, első műve a szombathelyi Életünk című folyóiratban jelent meg, és azóta is több orgánum rendszeres szerzője. Első könyve 2005-ben látott napvilágot Árnyéktalan pillanat címmel, amit öt év múlva a Látogatód jön, majd 2013-ban a Ha nem marad kimondatlan című követett.

– Én hiszek abban, hogy igenis vannak versolvasó emberek

– tette hozzá Both Balázs. – A vers egyébként egyidős az emberiséggel, és azt gondolom, hogy mindig lesznek olyan élethelyzetek, amelyek eljuttatnak verseket az emberekhez, és mindig lesz valaki, aki elolvas egy Rilkét, egy Reményik Sándort vagy egy Both Balázst majd valamikor.

Kapcsolódó cikkek