Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Remek vizsgakiállítás
15 asztalos és 2 faipari technikus, valamint 10 női szabó munkája tekinthető meg a Handler-iskolában Fotó: Pluzsik Tamás

Aki a kezével, az eszével és a szívével dolgozik, az művész

Remek vizsgakiállítás

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A végzős asztalosok, női szabók és faipari technikusok vizsgamunkáiból nyílt kiállítás Remek2 címmel a Handler-iskolában. Hagyományteremtő céllal tavaly rendeztek először ilyen tárlatot.

– A legújabb szakmai és vizsgakövetelmények egyik eleme, hogy a végzős tanulóknak úgynevezett vizsgaremeket kell készíteni – tudtuk meg Kósa Éva igazgatótól. – A szakmailag rendkívül színvonalas kiállításon a nappali tagozaton, illetve a felnőttképzés keretében végzett tíz női szabó, tizenöt asztalos és két faipari technikus tanulónk munkája tekinthető meg az iskola Halász utcai aulájában.

Berna Gábor végzős asztalos, de ő továbbra is az iskola növendéke marad, hisz az érettségi bizonyítványt is itt szeretné megszerezni. Az ő vizsgaremeke egy maga tervezte fésülködőasztal, melyet a kiállítást követően, mint mondta, a nővérének, Alettának fog ajándékozni.

– Nekem mindig is a fával való munka volt a mindenem, hisz fából annyi mindent meg lehet alkotni, ami szép, praktikus és még a szemet is gyönyörködteti. Hogy miért éppen egy kecses kis fésülködőasztalt készítettem? Mert a többség, a társaim éjjeliszekrényeket, komódokat állítottak ki, én mást akartam, valami egyedit.

A tárlatot Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a kiállított termékek igazi remekművek, megállnák helyüket akár egy országos kézműves versenyen is, sőt előkelő díjakat is elhoznának onnan.

– Aki a kezével dolgozik, az munkás, aki a kezével és az eszével, az kézműves, aki a kezével, az eszével és a szívével, az pedig művész – idézte Assisi Szent Ferenc bölcsességét Horváth Vilmos, hozzátéve, hogy a kiállított alkotások szinte mindegyikében ő magát a művészt is látja. A tárlatmegnyitón részt vett Mágel Ágost önkormányzati képviselő is.

A kiállítás júniu

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...