Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Régi fotók nyomában
Horváth Péter Pál még azokról a felvételekről is kideríti, hol készültek, amelyeket addig senki sem tudott megfejteni. Fotó: Filep István

Horváth Péter Pál nyugdíjasként segít a Soproni Múzeumnak

Régi fotók nyomában

| Köves Andrea | Kultúra

Három éve önkéntes a Soproni Múzeumban Horváth Péter Pál. Fotókat digitalizál, és a Régiségtár face­book-oldalának gondozásában is részt vesz, mindezzel sokat segít a múzeumi munkában.

A mindig aktív életet élő Horváth Péter Pál számára nem is volt kérdés: nyugdíjazása után is tevékenyen szeretné tölteni mindennapjait. A Soproni Múzeumban végzett önkéntes munkája során kiélheti a régi fotókkal kapcsolatos szenvedélyét: – 10–15 éve egyre több Sopronnal kapcsolatos archív fotó és képeslap között lehet böngészni az interneten, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet – mesélte az önkéntes. – Néhány évvel ezelőtt jutottam el először Bolodár Zoltán fotóadattáros lebilincselő helytörténeti előadására: egyértelművé vált számomra, hogy nagy örömet okozna, ha én is ezzel foglalkozhatnék. Nyugdíjasként felajánlottam a segítségemet. Elsősorban a múzeum birtokában lévő mintegy 200 ezer fotó digitalizálásában segítek: ez a munka sok-sok izgalmat, rejtélyt tartogat számomra.

„Mentora”, Bolodár Zoltán szerint példamutatóan aprólékosan és precízen végzi a munkáját a múzeumi önkéntes: kiválóan tud fotókat meghatározni, még azokról a felvételekről is kideríti, hol készültek egykor, amelyeket addig senki sem tudott megfejteni. Számos olyan fotó „nyomába eredt”, amelyek a 2. világháborús bombatámadások előtt készültek, és olyan épületeket ábrázolnak, amelyek ma már nem állnak.

– Egy-egy kép rengeteg dologról mesél – mutatott rá Horváth Péter Pál. – Nagyon fontos meghatározni azt az időpontot, amikor készült. Ha például a fotón egy tévéantenna tűnik fel egy háztetőn, akkor nyilván az ötvenes évek vége előtt nem fotózhatták. Ha egy 1920 körüli soproni képen villamossínt látunk, az behatárolja, hol készülhetett. Remek rejtvény volt számomra az a fotó, amely 1922-ben készült, amikor Horthy Miklós Sopronban járt. A Déli Vasútállomáson szállt le, és az őt váró tömegről készült egy fénykép, amelyet egy pesti múzeumban találtunk mindenféle adat nélkül. Hónapokig tanakodtunk azon, hogy hol is készülhetett, mert a háttérben szereplő épület senkinek sem volt ismerős. Viszont a homlokzat hasonlított egy-két Schármár Károly építész által tervezett épületre. Ebből kiindulva sikerült kinyomozni, hogy az egyetem Baross utcai kollégiumának környéke volt a keresett helyszín, az egykori házsort pedig bombatámadás érte.

Az önkéntes részt vesz a Régiségtár facebook-oldalának gondozásában is, ahol ­Diebold Károlynak, a soproni fotográfia legjelentősebb és egyben legizgalmasabb alakjának fotóiból válogat. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...