Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Rangos kulturális díj Pataki Andrásnak

Rangos kulturális díj Pataki Andrásnak

| Munkatársunktól | Kultúra

A legrangosabb, legnagyobbnak tartott délvidéki kulturális elismerést, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Aranyplakett díját ítélték oda Pataki Andrásnak, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, a Petőfi Színház igazgató-főrendezőjének. Az ünnepélyes átadást Zentán tartják január 24–én.

A pannonrtv.com híradása szerint a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az idei évben is várta a felterjesztéseket az általa alapított elismerésekre, így a Magyar Életfa, a Plakett és Aranyplakett díjra. Az elismerésekkel azt a hiteles őrző és teremtő munkát, a vajdasági és a Kárpát-medencei magyar közösségek összefogásáért és formálásáért, a nemzeti összetartozás erősítéséért, kulturális identitásunk gazdagodásáért, a nemzettudat fejlesztéséért végzett tevékenységet és teljesítményt ismeri el az alapító, amely nélkül értékrendünk és értékszeretetünk messze került volna, messze kerülne álmától, vágyaitól, erejétől.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Aranyplakett kitüntetését idén Pataki András, a győri Forrás Színház és a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a soproni Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója veheti át a döntés szerint azért a közel huszonöt éves áldozatkész szolgálatért, amellyel velünk van itt, a Délvidéken és szerte a Kárpát-medencében – versmondó műhelyeink, színházaink, közös történelmi és kulturális örökségünk színhelyein, és múltunk, így jövőnk újraálmodásában is. 

A díjakat, amelyek Nemes Fekete Edit keramikusművész alkotásaiból és egyedi oklevélből állnak, a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségének keretében, 2020. január 24–én Zentán adják át a kitüntetett személyeknek. 

Az Aranyplakett kitüntetésben olyan személyek/egyesületek/csoportok részesülhetnek, akik áldozatkész tevékenységükkel hozzájárultak a délvidéki és az egyetemes magyar kultúra, művészet, közművelődés gazdagításához, eddigi életpályájukkal a Kárpát–medencében és a diaszpórában élő magyarság megmaradását, nemzeti közösségünk fejlődését, értékeink gyarapodását szolgálták. A díjat először 2005–ben osztották ki. A kitüntetéssel évente egy kimagasló teljesítményt kíván a díjalapító elismerni.

Kapcsolódó cikkek

A jelzőoszlopok fénye

A jelzőoszlopok fénye

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.

Segítség a felvételihez

2020. 05. 27. | Munkatársunktól

A pandémiás helyzetben a művészeti felsőoktatási intézmények is kénytelenek voltak változtatni felvételi eljárásrendjükön. A budapesti Zeneakadémia idén videókat kér a jelentkezőktől. A Pro Kultúra azzal segíti a Sopronból induló jelentkezőket, hogy a Liszt-központban készíthetik el ezeket a felvételeket.