Queen-show a barlangszínházban

| Munkatársunktól

Freedy Mercury a világ zenetörténetének egyik kiemelkedő művésze volt, a Queen pedig a rockzenekarok között szinte a legerősebben, lehatásosabban megkomponált muzsikát játszotta. Az ő szellemiségüket idézzük meg big band-re hangszerelve, három fantasztikus szólistával július 9-én a fertőrákosi barlangszínházban - mondta Kollmann Gábor, a nemzetközileg is elismert Budapest Jazz Orchestra (BJO) igazgatója.

Nagyszabású Queen-showt láthatnak a barlangszínház nézői Fertőrákoson. Az egyedülálló és sok meglepetést tartogató esten a BJO nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy a világhírű zenekar nagy slágereit: köztünk a We Will Rock Yout, a We Are The Championst, a Bohemian Rhapsodyt, Don't Stop Me Now-t jazzbe öltöztetve játssza el.

Meglepetésként olyan számok is elhangzanak, amelyek megmutatják, hogy a Queen korai időszakában előszeretettel alkalmazott jazzes, swinges elemeket a zenéjében. Az esten három népszerű hazai énekes: Wolf Kati, Kocsis Tibor és Csordás Levente tolmácsolja majd a legendás örökzöldeket.

- Három remek énekest hívtunk meg a műsorba, amely úgy született meg, hogy három nagy Queen-rajongó találkozott. Én már középiskolás korom óta nagyon szerettem a zenéjüket és Madai Zsolt a kiváló jazz dobos, aki a jazz tanszéken az osztálytársam volt keresett meg az ötlettel, hogy hozzunk össze egy ilyen estet. Leültünk Hárs Viktorral a BJO zeneszerzőjével, hangszerelőjével, nagybőgősével - aki szintén elkötelezetten kedveli az együttest - hogy ezt a műsort hogyan valósítsuk meg. Éreztük ennek a nehézségeit és a tétjét is, de az aggodalmakat félretettük, s munkához láttunk. A Queen muzsikája kiemelkedően és nagyívűen megkomponált, miközben egyszerűnek és befogadhatónak tűnik a dallamvilága. Ehhez jön még Freddy Mercury utánozhatatlan, egyedi hangja, színpadi jelenléte, művészi ereje, annak szellemisége és mindezt úgy kell a 17 tagú big-banddal visszaadnunk, hogy aki kedveli az együttest megkapja a Queen-showt, a dalokat, s aki pedig a BJO koncertjeit szereti az is elégedetten, jó élményekkel távozzon.

A megfelelő énekesek megtalálása mellett ez tartogatott nagy kihívásokat, hogy a műfajok közti kapcsolatot, átjárhatóságot úgy hozzuk létre, amelyből egy új, s remélhetőleg mindenki számára emlékezetes, minőségi produkció szülessen - osztotta meg a gondolatait a koncertről Kollmann Gábor, aki hozzáfűzte: a zenei főhajtás mellett számukra az is fontos és megtisztelő, hogy ezúttal egy világhírű térben, a barlangszínházban hangozhatnak fel a Queen dalai, amely szintén egyedivé és különleges hangulatúvá teszi ezt a koncertet.

Teljes verzió