Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Premier előtti előadás
A Táncrapszódia című előadásban három koreográfiát láthat a közönség Fotó: Pluzsik Tamás

Lángoló szív, Labirintus és Mozart-szelet egyszerre

Premier előtti előadás

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Új előadással lepte meg a Csatkai bérlet tulajdonosait szombaton a Soproni Petőfi Színház társulata: Táncrapszódia címmel három táncjátékot láthatott a közönség a Sopron Balett előadásában.

– Műsorszerkezetileg rendhagyónak is nevezhetjük ezt az előadást, hisz a premier bérletesek majd csak december 9-én tekinthetik meg ezt a darabot – tudtuk meg Pataki András igazgató–főrendezőtől. – En­­nek az a magyarázata, hogy törekedni szeretnénk a műfaji sokszínűségre, minél változatosabb programot kínálni a közönségünknek. Múlt szombaton volt a Hippolyt, a lakáj premiere, melyet egymást követően háromszor játszottunk, ezt követi ez a táncjáték, de az ifjúsági bérletesek számára közben már érkezik a komáromi Jókai Színházzal közösen készült Zsugori című zenés komédia, illetve zajlanak Henrik Ibsen: Ha mi holtak feltámadunk című darabjának próbái is, a hónap végén pedig ismét jön vissza a Hippolit.


A táncjáték első részében Makszim Gorkij Izergil anyó című elbeszélésének motívumaiból készült, Lángoló szív címet viselő koreográfiát láthatta a közönség, melynek zenéjét Szergej Rahmanyinov szerezte. A koreográfia Alekszej Batrakov munkája, az előadásban pedig együtt látható Darija Pismenceva és Andrej Potapov, akik a Moszkvától 650 kilométerre lévő Szaranszk város színházától szerződtek a Petőfi Színház társulatához.


– A labirintus az örök em­­beri útkeresés szimbóluma, hogy képesek vagyunk-e az ismeretlen sötétségben tájékozódni, legyőzni a gonoszt és visszatalálni a fényre – adta meg a hátterét a Labirintus címet viselő második rész koreográfiájának alkotója, Demcsák Ottó.


A harmadik darab a Mozart-szelet címet viseli. A humoros koreográfia alkotója Rovó Péter balettművész, akit az előző két részben bravúros alakításokban láthattunk Danko, illetve Minosz király szerepében.


– A mintegy huszonöt perces táncjáték Mozart zenéjére készült. Az előadást követő tapsból arra következtetek, hogy nemcsak megértette, hanem vevő is volt a közönség arra a görbe tükörre, melyet a tánc eszközeivel tartottam eléjük: hogyan készül és érkezik meg a színházba a nagyérdemű… – fogalmazott a nagysikerű előadást követően Rovó Péter.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...