Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Premier: A Gazdagság
A fontos szerepet játszó maszkok megálmodója Mikó F. László volt Fotó: Griechisch Tamás

„Olyan az ember pénz nélkül, mint vak ember bot nélkül”

Premier: A Gazdagság

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Egy eredeti görög komédiával, Arisztophanész (Kr. e. 446–386) A Gazdagság című művével nyitotta a 2019-es évet a Soproni Petőfi Színház társulata. Az előadást Katona Imre írta színpadra, a rendező Béres László.

Az országban egyedülálló módon ebben az évadban csak a Soproni Petőfi Színházban láthat görög komédiát a közönség. A különleges előadást egyedi maszkos játékkal, balkáni zenével fűszerezték az alkotók. Színháztörténeti feljegyzések szerint Plutosz címmel a darabot Krisztus előtt 389-ben mutatták be először Athénban. A történet szerint Plutosz (Szélyes Ferenc), a gazdagság istene megvakul, mire szolgái elherdálják a vagyonát. A szegény, de becsületes Kremilosz (Ács Tamás) segítségével azonban meggyógyul, és ezután jobban odafigyel arra, hogy kit részesít gazdagságban. Így a jóravaló emberek meggazdagodnak, a hitványak viszont elszegényednek. A darabot átszövi a helyzetkomikum, de időnként vaskos, már-már vulgáris mondatokat is hallhat a közönség – például: „Megadhatnád a tartozást, mert kikoptam mindenből, mint a téli kutyaszar a hóból…”. 

– Arisztophanész egy nagyon sajátos drámaíró – mondta Béres László rendező. – Az arisztophanészi komédia jellemzője a nagyon erős társadalombírálat, ha úgy tetszik, akkor egyfajta politikai pamflet.

Az Arany János fordítása nyomán, Katona Imre által mai színpadra írt előadás végén megállapíthatjuk, hogy a társadalom több ezeréves fejlődése ellenére nem tanultunk: a meggazdagodást, illetve annak megítélését ma sem tudjuk kezelni.

A két főszereplő mellett a darabban színpadra lép Molnár Anikó, Papp Attila, Savanyu Gergely, Marosszéki Tamás, Demeter Helga, Simon Andrea, Szőcs Erika és Major Zsolt. A darab különleges, balkáni hangulatú zenéjének szerzője Papp Gyula, aki zenésztársaival, Bese Csabával, Kiss Zoltánnal Csóka Csabával és Migovics Zoltánnal működik közre az előadásban. A fontos szerepet játszó maszkok megálmodója Mikó F. László, a jelmezeket pedig Ladenyák Andrea tervezte.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...