Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Pillanatok lenyomatai
Hangulatokat, pillanatokat, fényeket, árnyékokat próbál a fotói segítségével megidézni Griechisch Tamás Fotó: Pluzsik Tamás

„Már elmúlt” címmel nyílt meg Griechisch Tamás fotós tárlata

Pillanatok lenyomatai

| P. Horváth László | Kultúra

A Soproni Téma olvasói hétről hétre találkozhatnak Griechisch Tamás nevével, illetve képeivel. A fotósnak kiállítása nyílt a Torony Galériában.

Griechisch Tamás Szőcs Géza grafikusművész felkérésére nézte át az elmúlt két év fotóit. Az elkészült alkotások közül először harmincat válogatott ki, végül a kört tovább szűkítve tizenhatot láthat a nagyközönség.

– Hangulatokat, pillanatokat, fényeket, árnyékokat próbáltam, próbálok visszaadni a fotóim segítségével. Így a mostani tárlatnak nincs konkrét tematikája – mondta lapunknak Griechisch Tamás. – Bármerre is vagyok – legyen az Sopron, Budapest vagy külföld – mindig nyitott szemmel járok. Igyekszem az olyan apróságokat is észrevenni, amelyek a rohanó, siető emberek többségének nem biztos, hogy feltűnnek. Vallom, a legjobb fotók ilyenkor készülnek.

Griechisch Tamás fotós pályáját Sopronban kezdte az 1990-es évek elején. Képeit sorra közölte a megyei napilap, valamint a soproni hetilapok, folyóiratok. Majd egy budapesti kitérő következett. A fővárosban dolgozott napi- és hetilapoknak, illetve munkái online felületeken is megjelentek. 1997-ben elvégezte a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskola fotóriporteri szakát. – Itt nem csupán a száraz szakmára tanítottak meg a mentoraim, hanem sokkal inkább a fotóriporteri szemléletet adtak át. Ezekhez mind a mai napig vissza-visszanyúlok – fogalmazott.

– Van antikvárius végzettségem is, illetve Roisz Vilmosnál és Kovács-Gombos Gábornál tanultam rajzolni. Ám azért is kezdtem el fotózni annak idején, mert úgy éreztem, egy fényképet elkészíteni gyorsabb folyamat, mint megrajzolni egy grafikát – folytatta. – Szeretek folyton mozgásban lenni. Mind a kereskedő, mind a grafikus szakma helyhez kötött. Gyakran sok idő telik el, amíg elkészül a végeredmény, azaz a rajz. Engem pedig jobban vonzott az, hogy a „szabadban legyek”. Igaz, fotósnak lenni nagy felelősség is, hiszen nem lehet megismételni a pillanatot, és a helyszínen nincs lehetőség a javításra.

A kiállításról: A Torony Galériában a „Már elmúlt” című kiállítás május 10-ig, hétfőtől csütörtökig 15–18 óra között tekinthető meg. Griechisch Tamás első önálló kiállítása 2001-ben volt Budapesten. Az azóta eltelt időben csoportos tárlatokon többször szerepeltek már a fotói soproni, illetve fővárosi kiállításokon. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...