Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Példátlan lelet
Fotó: Soproni Múzeum

Példátlan lelet

| Elek Szilveszter | Kultúra

A pénz elődjeként használhatták azt a körülbelül 4000 éves kincsleletet, amely nemrég került elő Sopron közeléből.

– Ez a lelet a jelenlegi állapotában díszítés nélküli, pödrött végű bronz nyakperecekből áll. Harminc, egyenként átlagosan húsz dekagramm súlyú műtárgyat foglal magában – mondta dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze. – Ezeket a tárgyakat bronzdepókban rejtették el, valószínűleg azért, mert már a puszta nyersanyag is érték volt, amiből megformálták ezeket. Illetve mivel már meghatározott a tömegük, ezért egyfajta értékmérőként funkcionálhattak, tehát a pénz elődjei lehettek – fűzte hozzá a szakértő, aki leszögezte: ilyen tárgyakhoz hasonlót még nem találtak hazánkban.

A leletet a Soproni Múzeum Közösségi Régészet Programjával együttműködő Bakó Csaba találta meg. A nyakperecek jelenleg restaurálásra várnak. A Sopron környéki ásatásokról lapunk korábban is beszámolt (Várhely: páratlan régészeti leletek, Soproni Téma, 2021. augusztus 25.).

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...