Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Pataki András teátrumi alelnök
Pataki András

A színház szakmai sikerének tartja a megbízatását

Pataki András teátrumi alelnök

| MTI | Kultúra

Pataki Andrást, a Soproni Petőfi Színház igazgatóját alelnöknek választották meg a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) Zentán tartott közgyűlésén. A direktor a soproniszinhaz.hu-nak azt mondta: úgy tekint erre a megbízatására, mint a soproni színház szakmai sikerére.

AZ MTI tudósítása szerint a Zentai Magyar Kamaraszínházban tartott közgyűlésen az MTT 61 tagszervezete mellett a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács, valamint a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is részt vett, hogy támogatásáról biztosítsa a színházakat.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke kiemelte: fontosnak tartja, hogy egy külhoni színházban tartotta meg az MTT első idei közgyűlését, mert hiszi és hirdeti, hogy az "egységes kulturális élet rendkívül fontos, pótolhatatlan intézményei ezek a kulturális intézmények a külhoni területeken".

Mint Vidnyánszky Attila elmondta, - Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója mellé - két új alelnököt választottak Pataki András, a Soproni Petőfi Színház és Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója személyében. A felügyelőbizottság új tagja pedig Bonecz Ervin, a 90 decibel projekt vezetője lett.

Az MTT elnöke felhívta a figyelmet a társaság fél évvel ezelőtt indult programjára, amely a befogadó intézmények fejlesztésére irányul. Mint mondta: Magyarországon majdnem száz befogadó hely van, ahol színházi előadásokat láthat a közönség, és ezzel mintegy félmilliós közönséget szolgál ki. Hozzátette, hogy a tájolással, ajánlott előadások kijelölésével komoly rendszer alakulhat ki, hogy "a haknibrigádok garázdálkodásából kevesebb legyen", és érvényesüljön az elv, amely szerint minden néző ugyanolyan fontos, és megérdemli a minőséget.

Vidnyánszky Attila sikertörténetnek nevezte az amatőr színházi mozgalom újjáélesztése érdekében indított Pajtaszínház programot. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kultúra napja alkalmából rendezett idei találkozón több mint ezer néző ünnepelte az amatőr színjátszást a Nemzeti Színházban. Hozzáfűzte, hogy ezt a mozgalmat tovább szeretnék bővíteni, hiszen valamikor több mint háromezer amatőr társulat működött Magyarországon.

Elmondta, hogy a frissen végzett színművészek nehezen mozdulnak ki a fővárosból, így olyan ösztöndíjrendszer létrehozásán gondolkodnak, amelyen keresztül néhány évig bérkiegészítéssel támogatnák a vidékre költözőket.

Aláhúzta: stratégiailag fontos, hogy a salgótarjáni és a váci színház kiemelt státust kapjon, emellett pedig az Ódry Színpad, illetve a kaposvári művészeti kar színpadának kiemeltté tétele is szóba került.

A közgyűlésről kiadott közlemény szerint a Magyar Teátrumi Társaság megkezdi egy az előadóművészeti törvény átfogó módosítására vonatkozó javaslat előkészítését is. 

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...