Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ötven tisztelgő zenemű
A Budapesti Vonósok, az eredményhirdetésen fellépő Virtuózok, valamint a Szokolay InspirArt zeneszerzőverseny díjazottjai a Budapest Music Centerben Fotó: Szokolay Sándor Alapítvány

Szokolay InspirArt: soproni pályázó a zeneszerzők között

Ötven tisztelgő zenemű

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Június 27-i lapszámunkban már hírt adtunk a Szokolay InspirArt zeneszerző pályázatról. A Budapest Music Centerben egy gálakoncert keretében azóta megtörtént az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó is. Erről kérdeztük Szokolay Orsolya hegedűművészt, a zeneszerző Sopronban élő lányát, a pályázatot meghirdető alapítvány kreatív igazgatóját.

– Nagy örömünkre szolgált egyrészt, hogy több mint ötven pályamunka érkezett nemcsak az országhatáron belülről, hanem azon túlról is, másrészt az is, hogy mindhárom korcsoportban rendkívül érdekes darabokat értékelt a Hollós Máté zeneszerző vezette öttagú zsűri – mondotta Szokolay Orsolya.
A legfiatalabbak között a megosztott első díjat  Kovács Gregor Felfedezők című művével, illetve Varga Nadin Verkli című alkotásával nyerte el.
– Kovács Gregor mindössze nyolcesztendős kisfiú, és valami egészen egyéni és tüneményes darabot írt – fogalmazott Szokolay Orsolya.

– A zsűrivel egyetértésben nem szűkölködtünk a díjakkal, több dicsérő oklevelet is kiosztottunk, ezzel is inspirálni szerettük volna a fiatalokat. A közeljövőben minden pályázónak külön ajándékot is küldünk, hogy senkit ne érjen csalódás amiatt, hogy az eredményhirdetéskor nem állhatott fel a Budapest Music Center dobogójára, nem utolsó sorban pedig azért, hogy édesapám szellemiségében mindenkiben tovább éltessük az alkotási kedvet.

A legkimunkáltabb művek természetesen a második, de még inkább a harmadik korcsoportban születtek, ahol Road & River című alkotásának első tételével a 19 éves Faragó Dániel, a debreceni Kodály Zoltán Szakgimnázium és Zeneiskola zeneszerzés szakos diákja „mindent vitt”. Az első helyezettnek járó oklevél és jutalom mellett a közönségdíjat és Peller Marianntól a Virtuózok különdíját is átvehette, csakúgy, mint a második korcsoportban Papp Mátyás a Párhuzamos dimenziók című művéért.

– Faragó Dani alkotása virtuóz, kidolgozott kompozíció zongorára és két klarinétra – tette hozzá Szokolay Orsolya. – A verseny egészét tekintve mindnyájunk számára meglepetésként szolgált, hogy többségében nem a kortárs zenei vonalat követték a pályázók, hanem szép, dallamos, úgymond hallgatható zenét írtak. Soproni pályázó is volt a jelentkezők között, de a legnagyobb szívfájdalmamra nem került a díjazottak közé. Ezúton üzenem Botondnak, hogy ne veszítse el az alkotókedvét, lelkesedését, mert a tehetségéhez nem fér kétség és bizonyára a siker és elismerés sem fog elmaradni!

December 9-én, Szokolay Sándor halálának ötödik évfordulóján megrendezendő emlékkoncert keretében a Vigadóban a díjazott művek is elhangoznak, részben az ifjú alkotók előadásában. A koncert második felében pedig rangos művészek közreműködésével Szokolay Sándor három ritkán hallható műve is megszólal.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...