Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Ó, régi szép diákélet!”
A Ligneum programsorozatának múlt heti vendége dr. Szabadhegyi Győző és dr. Winkler András volt Fotó: Pluzsik Tamás

„Ó, régi szép diákélet!”

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A Ligneum Látogatóközpont „Ó, régi szép diákélet!” című sorozatában az egyetem egykori diákjai elevenítik fel az alma materükhöz kapcsolódó emlékeiket, legutóbb dr. Szabadhegyi Győző és dr. Winkler András, az egyetem két emblematikus oktatója volt Gadácsi Júlia erdőmérnök-hallgató vendége.

– A bonyodalmak már a felvételivel, 1957 nyarán kezdődtek, hisz Sopronba, a határsávba eső elzárt városba nem szívesen engedték be azokat, akiknek a felvételi eredménye bizonytalan, ezért a soproniak helyben, mi pedig Budapesten, a Kertészeti Egyetemen felvételiztünk – mesélt egyetemi pályafutása kezdetéről dr. Szabadhegyi Győző címzetes egyetemi docens, az egyetem egykori dékánhelyettese, az 1962-ben diplomázó, első faipari mérnöki évfolyam tagja. – A hatalom minden téren éberen őrködött felettünk, így még balekbáli meghívónk is kettő volt. Az elsőt 1957. október 26-ra hirdettük meg, de ezt nem engedélyezték, túl közel volt a forradalom évfordulójához. Az új meghívó 1957. november 30-ra szólt, jól kistafírozva fővédnökökkel, védnökökkel. Az utcán háromnál többen nem mehettünk együtt, és a hagyományokat sem volt tanácsos ápolni, de azért a balekkeresztelő szakestélyt titokban megtartottuk az Almon, köszönhetően olyan bátor firmáknak, mint például Tamás Laci, alias Libella.


– Nem dicsekvésként mondom, de talán az egyik leghuncutabb diák voltam, akitől szinte féltek – mesélte dr. Winkler András professzor. – Így a politikai gazdaságtan szigorlatomon, ahol ott ült a városi pártbizottság képviselője is, azt javasolta az oktató, hogy engem ne faggassanak, mert abból csak botrány lesz, ezért megajánlották a négyest. Én jelest szerettem volna, mondtam, ezért tettetett lógó orral léptem ki a teremből, ezért az adminisztrátor elkezdett vigasztalni, mert ő azt hitte, hogy kirúgtak. Ez az egykori helyes adminisztrátor kislány azóta is vigasztal, ugyanis ő lett a feleségem – elevenítette fel diákkora egyik emlékezetes eseményét az egyetem egykori rektora, akinek a firmája, mint megtudtuk, éppen a mellette ülő Szabadhegyi Győző volt.


– A selmeci szellem végig elkísért az utamon – mondta befejezésül Winkler professzor –, számos nótát írtam, amit ma is énekelnek, így a faiparos himnusznak a szövege és a dallama is az én szerzeményem.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...