Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyit a barlangszínház

Ünnepi műsorral köszöntik az ötvenedik évadot

Nyit a barlangszínház

| Munkatársunktól | Kultúra

Megnyitják a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat június 27-én. A dátum szimbolikus, 50 évvel ezelőtt ezen a napon tartották a játszóhely hivatalos nyitóelőadását, és 83 esztendeje ekkor rendezték az első koncertet a helyszínen.

Pataki András, a kőfejtőt és barlangszínházat működtető Pro Kultúra ügyvezetője elmondta: a veszélyhelyzet miatt a műsorváltozás mellett kellett dönteniük, és a játszóhely nyári nyitását is halasztották. Most, hogy bizonyos feltételekkel, védőtávolság biztosításával megtarthatóak a szabadtéri rendezvények, úgy döntöttek, a barlangszínházat a szimbolikus ünnepi dátumhoz alkalmazkodva június 27-én nyitják meg.

A szigorú egészségügyi előírások miatt a 760 néző helyett mindösszesen 199-en vehetnek részt az eseményen. A közönség csak minden második sorban és minden harmadik ülésen foglalhat helyet. Ez utóbbi alól kivételt képeznek az egy háztartásban élők. A nézőtéren és kiállítótérben a szájmaszk viselete kötelező.

Az este hét órakor kezdődő jubileumi ünnepi esten fellép Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas szlovákiai magyar színész, érdemes művész, aki az 1970. június 27-i előadásban Kreont alakította. Ő azóta nem játszott és nem is járt a barlangszínházban, most egy verssel köszönti az évfordulót. Meghívták Forgács Pétert, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját, továbbá a barlangszínház alapítójának, Várady Györgynek Budapesten élő lányát, Várady Esztert.

Az ünnepi esten rendezik az öt előadásból álló Dohnányi-RESTART komolyzenei bérlet első koncertjét. A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Szuperhősök címmel tiszteleg a koronavírusos helyzetben helytálló egészségügyi dolgozók, valamint mindazok előtt, akik a járvány idején is példás munkával szolgálták a társadalmat.

A bérletsorozat következő estjein a városi szimfonikus zenekar tagjaiból álló Wespa Quartett zenél. Heuriger címmel összeurópai kocsmazenékből válogattak Erdélytől Dublinig, ezt július 4-én mutatják be. A következő héten a Néger-Kvartett című műsoruk következik, Haydn-állatkert címmel pedig zenei kollázst adnak elő július 18-án. Végül Szerelmi álmokat játszanak a muzsikusok július 25-én Liszt, Dohnányi és Mozart műveiből.

A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház tanösvénye és témaparkja szintén június 27-től látogatható. Pataki András reméli, hogy a korlátozások tovább enyhülnek, és augusztusban már a legutóbb meghirdetett műsorkínálattal és teljes házzal működhetnek tovább.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...