Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népszerű a SÜH

Népszerű a SÜH

| P. Horváth László | Kultúra

– A pünkösdkor kezdődő Tündérfesztivállal indul a jövő évi 62. Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) – mondta el Pataki András. A Pro Kultúra ügyvezető igazgatója azt követően nyilatkozott a jövőről, hogy összegezte az idei ünnepi hetek tapasztalatait.

– A 2019-es 62. SÜH tematikája, felépítése megegyezik az ideivel – kezdte lapunknak adott interjúját Pataki András. – A nyitórendezvény, a Tündérfesztivál éppen pünkösdre esik majd. A helyszín továbbra is az Erzsébet-kert lesz. A következő hét az ideihez hasonlóan a Sopron Drum, az ütősök jegyében telik. A művészeti vezetője Horváth Kornél lesz. Nagy örömünkre idén a felkért világsztárok – Dörnyei Gábor, Billy Cobham, She-e Wu, Rolando Morales-Matos és Aaron Spears – első szóra igent mondtak a mesterkurzus vezetésére. Volt olyan közös zenélés, tanítás, amelyen kétszáz tehetséges fiatal vett részt. A vezetők pedig úgy gondolták, ez egy remek alkalom arra, hogy megismerkedjenek azzal a feltörekvő generációval, amely idővel az ő helyükre léphet. A közönség a barlangszínházban a már említett zenészek mellett olyan szupersztárok koncertjét élvezhette, mint például Ariana Grande és Usher. Lélekdobbanások címmel tartott különleges ősbemutatót a Sopron Balett a SopronDrum ütősfesztiválon (felvételünkön).

A tematikus programok sorában a tánc hete következett. A Soprondo keretében több száz amatőr lépett fel a Fő téren, a Tűztorony tövében, illetve a Mária-szobornál felállított színpadon. A Hét Tánc Fest keretében rendezték meg a hagyományos bor- és néptáncfesztivált, valamint a Sopron FolkFestet is. A fellépő együttesek szó szerint körbetáncolták Sopront.

Sikeres volt a Sopron Classic is, amikor a komolyzene kapta a főszerepet. Ebben az időszakban is voltak mesterkurzusok, a belvárosba betévedőket pedig zenélő udvarok várták.

Mint megtudtuk, a már hagyománnyá vált „Sopron zenél” program továbbra is lehetőség marad a fiatal zenésznemzedék számára a bemutatkozásra és a nemes versengésre, mivel a győztes jogot nyer a VOLT Fesztiválon való fellépésre is.

– A barlangszínház fontos helyszíne marad a Soproni Ünnepi Heteknek – közölte Pataki András. – A Sopron Drum egyik kiemelt helyszíne, illetve a SÜH bezárultával kora őszig további darabokat tekinthet meg itt a közönség. Idén negyvenkét előadás kerül színre, ezzel teljesítettük a vállalásunkat. Az évad végével azonban nem zárul le a munka. Szeretnénk elérni, hogy már októberre végleges legyen a jövő évi kínálat, illetve elinduljon a jegy­értékesítés. Így a várost jövőre felkeresni szándékozó turista előre tervezhet, hiszen tudja, hogy a választott időpontjában milyen kulturális lehetőségek várják. Nem mellesleg egy barlangszínházi jegy karácsonyi ajándéknak is tartalmas meglepetés…

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...