Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
NépmesePont nyílik
Háromszáz diák vett részt a kétnapos színház-pedagógiai rendezvényen Fotó: Szalay Károly

Színház: konferencia a szakmának, előadás a diákoknak

NépmesePont nyílik

| Munkatársunktól | Kultúra

NépmesePont nyílik szeptembertől a Liszt-központban, ahol az elkövetkezendő három évben csecsemőszínházi foglalkozások, báb­elő­adások, gyermek- és ifjúsági programok is láthatóak lesznek.

– Kiemelkedő fejlesztés, hogy a Liszt-központ pincéjét átépítve jön létre az intézményben a NépmesePont – mondta el Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 79,8 millió forinttal támogatja ennek létrejöttét.

A nyertes pályázat szerint az elkövetkezendő három esztendőben ingyenes családi, ifjúsági programokat tarthatunk itt. Ezeknek egyik központi témája a magyar hagyományok ápolása, a népmesekincs bemutatása lesz. Havonta tartunk csecsemőszínházi előadásokat, amikor is a babák érzéskommunikációját hangok, dallamok, színek, formák segítségével fejlesztik. Célunk, hogy helyet adjunk például a fiatalok önképző köreinek is. Szeretnénk azt is elérni, hogy a középiskolások és egyetemisták is közösségi térként használják az új helyiségeket. Lehet itt koncerteket, irodalmi esteket, különböző programokat tartani.


Az igazgató kiemelte: az első negyedévben nyolc pályázaton összesen 131,8 millió forintot nyert a Pro Kultúra. Az intézmény történetében kiemelkedő az a kormányzati forrásmennyiség, amelyet most közművelődésre, oktatási célokra, kulturális rendezvényekre fordíthatnak. A Soproni Ünnepi Hetek bekerült az országos fesztiválfinanszírozási keretbe, ez 17,5 millió forintos segítséget jelent.

Nevel a színház

Amikor a színház nevel címmel színház-pedagógiai napokat és konferenciát rendezett a Soproni Petőfi Színház. A kétnapos rendezvényen találkozhattak a témában dolgozó szakemberek, a drámatanárok, valamint a színházi nevelési és pedagógiai programokkal foglalkozó alkotóműhelyek, társulatok. A diákoknak pedig tantermi előadásokat is tartottak.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...