Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Művészeti nevelés az iskolákban

| Madarász Réka | Kultúra

A Soproni Képzőművészeti Társaság szervezésében A vizuális nevelés két rajztanár szemszögéből címmel hallhattak előadást az érdeklődők. Dorosmai Erzsébet és Török Bernadett rajztanári tapasztalatairól beszélt.

A múlt heti előadást azzal a céllal szervezték, hogy a tagok bepillantást nyerjenek az iskolákban folyó művészeti nevelésbe. A Várkerület 19 Galériában a közel kétórás beszélgetésből azt is megtudhattuk, hogy hogyan változott a tantárgy követelményrendszere, bővült az ismeretek köre – követve a világ változásait.

– Török Betti és én magam is több iskolában több korosztályt tanítottunk – mesélte Dorosmai Erzsébet, miközben bemutatták a századforduló idejéről való, a Széchenyi István gimnáziumban és a Berzsenyi Dániel evangélikus líceumban féltve őrzött, a tantágyhoz kapcsolódó anyagot. – Szembetűnő a különbség a mintegy száz évvel ezelőtt készült rajzok és az utóbbi évtizedekben készített munkák között.

Míg az elődöknél még a szerkesztések, díszítőmotívumok másolása volt a gyakori, ma már sokféle anyagot és számos technikát alkalmaznak az órákon. Mindez fejlesztő hatású, és támogatja a többi tantárgy elsajátításának sikerét is.

A személyes élmények színesítették az előadást olyannyira, hogy a hallgatóság tagjai sok egykori rajztanár emlékét is felidézték, tisztelegve előttük.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...