Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mivel fűtsünk jól?
Ha füstöl a kémény, nemcsak a fűtőberendezésekben tehet kárt, de a magas károsanyag-kibocsátás miatt szennyezi a város levegőjét is Fotó: illusztráció

A járda hómentesítése és síktalanítása a tulajdonos feladata

Mivel fűtsünk jól?

| Munkatársunktól | Kultúra

December elején hóval és hideggel érkezett meg a tél Sopronba is. A következő hónapokban gyakran lesznek veszélyesen csúszósak a járdák. Feljebb csavarjuk a termosztátok szabályozóját is, intenzíven fűtünk, de nem mindegy, hogy mivel.

Ki ne látott volna már olyan kéményt, amely ontotta magából a sűrű, fekete füstöt, szennyezve a környezetet? – A tüzelő-, fűtőberendezésekbe csak jó minőségű, hivatalos kereskedelemben vásárolt tűzifát, tüzelőanyagot használjon mindenki, például akácot, bükköt, tölgyet, gyertyánt, égert vagy kőrist, de megfelelő a pellet vagy a jó minőségű szén is – mondotta a Soproni Témának dr. Sárvári Szabolcs jegyző. – Fontos, hogy megfelelően száraz legyen a tűzifa, mert ha magas a nedvességtartalma, akkor a fűtőértéke jelentős mértékben csökken, viszont sokkal nagyobb a károsanyag-kibocsátása. A kémény ilyenkor füstöl, szennyezi a város levegőjét és bosszúságot okoz a szomszédoknak is.


Fontos, hangsúlyozta a jegyző, hogy semmiképpen se használjunk fűtésre, begyújtásra bútorlapot, nagy gyantatartalmú, esetleg impregnált vagy festett faipari hulladékot, műanyagot, gumit, petpalackot és bármilyen más hulladékot! Nemcsak az egészségünkre és a környezetünkre veszélyes az ilyen égéstermék, de a mérgező füst a saját lakásunkba is bejuthat, másrészt pedig egy idő után a kéménybe lerakódott égéstermék leszűkíti, eldugaszolja a kéményeket, és visszaáramlik a füst, a szén-mo­no­xid. Nem ritka, hogy emiatt kéménytűz is keletkezik. Ne szennyezzük Sopron tiszta levegőjét, hiszen városunk klimatikus gyógyhely! A következő időszakban a város területén gyakoribb lesz a hatósági ellenőrzés.


– Télidőben arra is érdemes felhívni a lakosság figyelmét, hogy az ingatlanok előtti járdaszakasz hómentesítése és síktalanítása a tulajdonos feladata – emelte ki dr. Sárvári Szabolcs. – A balesetek elkerülése érdekében kérjük, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a csúszásmentesítésre. A közterület-felügyelet munkatársai figyelmeztetik azokat a tulajdonosokat, akik elhanyagolják ezt a feladatukat. Kirívó esetben pénzbírság is kiszabható, de nem ez a célunk, hanem, hogy a járdákon biztonságosan közlekedhessünk.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...