Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mítoszok, legendák
Sulyok Gabriella (középen) életműtárlatának megnyitóján – a sokféle alkotói szakasz végül összeérik az emberben a művész szerint Fotó: Griechisch Tamás

„Még mindig a végtelen kíváncsiságom motivál”

Mítoszok, legendák

| Köves Andrea | Kultúra

Mítoszok, legendák címmel nyílt meg Sulyok Gabriella Munkácsy- és Pro Urbe Sopron díjas grafikusművész életmű-kiállítása a Liszt-központ Munkácsy termében.

A soproni művész a megnyitó előtti percekben örömmel nézett végig a falakon:

– Idén ünnepeltem a nyolcvanadik születésnapomat, ebbe a kalandos nyolc évtizedbe enged bepillantást a tárlat – mesélte Sulyok Gabriella. – A teljes képhez hozzátartozik, hogy a hatvanas, hetvenes években mi érdekelt, majd később mi foglalkoztatott és ma mi köti le a figyelmemet. Az utóbbi években leginkább a természet varázsereje fogott meg. Teljesen friss képeket is hoztam, amik mutatják: a sokféle alkotói szakasz végül összeérik az emberben. Kicsit meghökkentő számomra is, ha belegondolok, hogy nyolcvanéves vagyok, de mivel elég szemtelen életet élek, még mindig a végtelen kíváncsiságom motivál, ami ötleteket és újabb alkotásokat eredményez.

A kiállításmegnyitón Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója egy Reményik Sándor verssel köszöntötte a művészt. Dr. Fodor Tamás polgármester méltatásában kiemelte: hálásak lehetünk Sulyok Gabriellának, hogy grafikáinak köszönhetően a tárlatlátogatók is más szemmel nézhetik a természet ezerarcú világát. A kiállítást a szintén soproni származású Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus nyitotta meg, aki felidézte azokat az éveket is, amikor fiatal korában a város neves rajziskolájában együtt tanultak Sulyok Gabriellával: – Büszke vagyok rá, hogy az egykori soproni kaszinó ezen épületében a legfelső emeleten Ágoston Ernő kezei alatt közösen tanultunk rajzolni. Míg én akkor még a kockákat drapériára rajzoltam ceruzával, addig a nagyobbak, így Gabi is szénnel, pittkrétával már portrét alkotott. Olyan neves képzőművészek is itt tanulták az alapokat, mint Gyulai Líviusz, Kutas László és Hertay Mária. Életünk során bár magunk mögött hagytuk e meghitt fészket, ám hiába a Budapesten, a Bagdadban vagy a Zürichben eltöltött évek, Sopron mindannyiunkat visszahív és visszavár.

 A megnyitó fényét Fodor Gábor fuvolaművész játéka emelte.

Sulyok Gabriella életmű-kiállítása április 27-ig tekinthető meg, a tárlathoz több tematikus program – koncert, mozifilmvetítés és kortárs táncjáték – is kapcsolódik.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...