Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Mesélnek az utcák
A Régi soproni utcák – régi soproni mesterek című tárlat megnyitójára megtelt a bánfalvi fiókkönyvtár Fotó: Németh Péter

Festményritkaságokat őriznek a magántulajdonosok

Mesélnek az utcák

| P. Horváth László | Kultúra

Régi soproni utcák – régi soproni mesterek címmel nyílt kiállítás a bánfalvi fiókkönyvtárban. A tárlaton hét alkotó művein keresztül elevenedik meg a soproniság, az elmúlt majdnem száz év hangulata.

Szabó Attila a könyvtári munkája mellett az elmúlt években azon dolgozott, illetve dolgozik jelenleg is, hogy mind szélesebb körben mutassa be az egykori soproni képzőművészek alkotásait. Ebbe a törekvésébe jól illik a bánfalvi fiókkönyvtárban Régi soproni utcák – régi soproni mesterek tematika alapján összeállított kiállítása. A tárlaton ifj. Storno Ferenc, Perényi Kálmán, Mihalovits János, Kasich­nitz József, Mende Gusztáv, Mühl Aladár, Gáspárdy Sándor alkotásai közül tizenötöt mutatnak be. A „legidősebb” mű 1923-ban készült.

– Az országos hírnevet is szerzett művészek alkotásai hűen adják vissza a polgári lét hangulatát, a kiállított művek által a látogató közelebb kerülhet a „soproniság” fogalmának megértéséhez, megérzéséhez – mondta lapunknak Szabó Attila, a kiállítás rendezője. – A tárlat másik célja az volt, hogy bemutassuk: az elmúlt egy évszázadban milyen volt a város, az utcák látképe, miként is éltek a helyiek. A legtehetségesebb festőművészek keze nyomán pontos képet kaphatunk az egyes alkotási technikákról is. A kiállított festmények között van akvarell, pasztell, illetve olaj, valamint grafika is.

Szabó Attila kiemelte: Sopronban páratlan kincsek találhatók meg az egyes lakásokban, a szobák falain. A mostani kiállítás alkotásait is magántulajdonosok ajánlották fel. – Számukra is büszkeség, hogy a családtagok, barátok mellett a nagyközönségnek is bemutathatják, milyen alkotásokat őriznek. Ezek így, a tárlaton közkinccsé válhatnak – tette hozzá. – A mostani tárlat május 24-ig látogatható, de már most újabb terveim vannak. Idén százharminc éve született Ágoston Ernő. Az országos rangú festő–grafikus tanítványai adták a képzőművészet sok jeles alkotóját – köztük Kutas Lászlót, Sulyok Gabriellát, Hertay Máriát, Gyulai Líviuszt, Giczy Jánost. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Budapesten a Sopron Balett

2019. 11. 27. | Munkatársunktól

Érdeklődéssel, nyitottsággal, aktívan vettek részt a meghívott diákok a Sopron Balett A csodatévő lány című előadásán a SŐT7 (Sissi Őszi Tánchét) Fesztiválon a budapesti Bethlen Téri Színházban. Az Alekszej Batrakov rendezésében és koreográfiájával készült produkció vastapsot kapott a foglalkozást vezető Németh Ervin dramaturggal együtt.

 

Karácsonyi jótékonyság

2019. 11. 27. | Munkatársunktól

Az ünnepek közeledtével még inkább figyeljünk azokra, akiknek segítségre van szükségük! A következő hetekben számos egyesület, civil szervezet gyűjt adományokat, amelyeket aztán a karácsonyi ünnep előtt eljuttat a rászorulókhoz.