Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújul a kőtár

Megújul a kőtár

| Munkatársunktól | Kultúra

A közelmúltban kezdődött és várhatóan márciusig tart a munka a Tűztoronyban, amely során megújul a Soproni Múzeum leglátogatottabb kiállítóhelyének tárlata.

 

A felújítással kiegészül a Tűztorony alsó romterületén és a közvetlenül fölötte levő szinten található római és középkori kőtár. Számos eddig nem látott, a közelmúltban előkerült kőfaragvány, szobrok, domborművek és építészeti részletek lesznek láthatók.

Emellett megújul, valamint új helyre kerül a város makettje, de megtekinthetővé válik a borostyánkő út rekonstrukciója is, melyet eredeti kövek felhasználásával építenek ki az 1966-ban feltárt nyomvonalon. A Tűztorony különlegessége, hogy térben és időben is egy valódi történelmi utazást nyújt. Az épület Sopron alapításától kezdve egészen a jelenkorig vezeti el a látogatókat, hiszen a torony alsó szintjének kövei és a romterület története a római korra nyúlik vissza, a köztes szinteken Sopron különböző korszakai jelennek meg, míg a kör­erkélyről már a ma városát láthatjuk.

A Tűztorony alsó szintje a munkálatok alatt nem látogatható.

Forrás: Soproni Múzeum 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...