Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Megújul a kőtár

Megújul a kőtár

| Munkatársunktól | Kultúra

A közelmúltban kezdődött és várhatóan márciusig tart a munka a Tűztoronyban, amely során megújul a Soproni Múzeum leglátogatottabb kiállítóhelyének tárlata.

 

A felújítással kiegészül a Tűztorony alsó romterületén és a közvetlenül fölötte levő szinten található római és középkori kőtár. Számos eddig nem látott, a közelmúltban előkerült kőfaragvány, szobrok, domborművek és építészeti részletek lesznek láthatók.

Emellett megújul, valamint új helyre kerül a város makettje, de megtekinthetővé válik a borostyánkő út rekonstrukciója is, melyet eredeti kövek felhasználásával építenek ki az 1966-ban feltárt nyomvonalon. A Tűztorony különlegessége, hogy térben és időben is egy valódi történelmi utazást nyújt. Az épület Sopron alapításától kezdve egészen a jelenkorig vezeti el a látogatókat, hiszen a torony alsó szintjének kövei és a romterület története a római korra nyúlik vissza, a köztes szinteken Sopron különböző korszakai jelennek meg, míg a kör­erkélyről már a ma városát láthatjuk.

A Tűztorony alsó szintje a munkálatok alatt nem látogatható.

Forrás: Soproni Múzeum 

Kapcsolódó cikkek

A jelzőoszlopok fénye

A jelzőoszlopok fénye

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.

Kultúra a kapualjban

Kultúra a kapualjban

2020. 06. 03. | P. Horváth László

Korlátozott módon, de ismét lehet könyveket kölcsönözni a városi könyvtárból. A kezdeményezés jó lehetőség arra, hogy továbbra is olvasnivalóhoz jussanak az érdeklődő soproniak, a diákok.