Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megnyílt a XXIII. Érembiennálé a Festőteremben
Fotó: Griechisch Tamás

Megnyílt a XXIII. Érembiennálé a Festőteremben

| sopronmedia.hu | Kultúra

A kortárs éremművészet legnagyobb ünnepét, az Országos Érembiennálét nyitották meg vasárnap délelőtt a Festőteremben. Az 1977 óta eltelt 44 év önmagában is hatalmas érdem - jól mutatja, hogy a biennálé mind a város, mind a Soproni Múzeum fontos művészeti eseménye, megőrzendő és értékes hagyomány.

A hazai éremművészet legkiválóbb alkotói mutatták meg tudásuk legjavát az idei felhívásra. 276 pályamű érkezett, végül 40 művész 121 alkotását választotta ki a szakmai zsűri. A megnyitón Sopron polgármestere köszöntötte a kiállítókat és a vendégeket. Dr. Farkas Ciprián beszédében elmondta: az Országos Érembiennálé Sopron kulturális életének megkerülhetetlen tényezőjévé vált.  

„Megtiszteltetés számunkra, hogy az alkotóművészeknek és a műkedvelőknek egy igazán kuriózumszerű kulturális élménnyel szolgálhatunk. Az idei év különleges, hiszen centenáriumi esztendőbe léptünk, idén lesz 100 esztendeje annak, hogy a soproni népszavazás megtörtént. A témák körében ez is szerepelt, és számos művészt ihletett meg – tette hozzá Sopron polgármestere.

A megnyitón köszöntőt mondott még L. Kovásznai Viktória is. A művészettörténész jelentős szereplője a hazai éremművészetnek. Az 1977-es első Országos Érembiennálén is részt vett. Beszédében hangsúlyozta: örvendetes, hogy ennyi évtized után is jelentős nívóval rendelkezik az esemény, ahol ismét kiváló munkákat állítottak ki.

A teljes írás itt olvasható el >>

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...