Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megnyílnak a kapualjak
30 kapualjban 60 különböző kulturális–művészeti program lesz vasárnap, Szent Mihály napjának alkalmából Fotó: Torma Sándor

KultKapuk: Különleges programok a belvárosban

Megnyílnak a kapualjak

| Horváth Ferenc | Kultúra

Egy nem mindennapi kulturális (közmű­ve­lődési) vállalkozás aktív résztvevői lehetnek a soproniak október elsején. Szent Mihály, a város védőszentjének ünnepén 14 órától a belváros 30 kapualjában 60 különböző kulturális–művészeti élmény csalogatja az érdeklődőket KultKapuk címmel.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatót nem véletlenül tartották meg a Gambrinus-ház kapualjában. Pataki András, a Pro Kultúra igazgatója mindenekelőtt arról beszélt, hogy éppúgy, mint a színházzal, a közművelődési programokkal is szeretnének minél több helyszínre eljutni. Ezt a küldetésüket szolgálja a Kult­­Kapuk rendezvénysorozat, amely értelmezhető nyitott kapuknak, ka­­pu­­nyi­­togatónak is, arról nem is be­­szélve, hogy Sopron önmagában is egy kapu nyugat felé, de a kifejezés még számos asszociációra ad alkalmat.

Mindenesetre Európában szinte egyedülálló – mondotta –, hogy ennyire épen maradt az épített környezet. Ehhez társítják most az interaktív kulturális programokat, hagyományteremtő szándékkal, így is felkeltve a figyelmet a belváros hamarosan befejeződő felújítására. Mint megtudtuk, 30 kapualjban 60 kü­­­lönböző kulturális–művészeti program lesz, a képző- és fotóművészettől a népzenén és táncon át a filmig, de az érdeklődők megismerhetik az új mú­­ze­­um­­negyed látványterveit, a könyv­­kötészet rejtelmeit, vagy kézbe vehetik például a famegmunkálás eszközeit, részt vehetnek a titkos udvarokat, mesélő kapualjakat bemutató sétán.

A programsorozat 14 órakor kezdődik, a városháza kapuját dr. Fodor Tamás polgármester nyitja meg, bemutatva a város hagyatékát képező nyolc nagyméretű festményt. Zárás a Liszt-központban lesz, ahol Pataki András nyitja meg a kaput; a résztvevők pedig meghallgathatják, hogy milyen is a központ új zongorája, amelyet Oberfrank Péter, majd Varga Gábor szólaltat meg.

Érdekes színfoltja a programsorozatnak, hogy minden kapualjban hűségpontokat lehet gyűjteni, amelyek a különböző helyszíneken ételre, italra vagy belépőre válthatók.

Szekeres Krisztina rendezvényszervező, ötletgazda elmondta, a gondolatot, majd az eseménysorozatot Soproni Somlai Attila alkotásai ihlették. A festőművésznek a Hűség kapui címmel szeptember 30-án nyílik tárlata a Munkácsy-teremben. A tárlat ideje alatt számos olyan rendezvényt szerveznek, amelyek kapcsolódnak a kapu kifejezéshez. A sajtótájékoztatón jelen volt Soproni Somlai Attila is, aki bemutatta az egyik festményét, amely a Kolostor utca 7. számú ház kapualját ábrázolja. Különlegessége, hogy az alkotás kapuszárnyai kinyithatóak, s ezáltal újabb kapuk válnak láthatóvá.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...